Annons

Sebastian Gibrand ska tävla i Bocuse d’Or: ”Går för guld”

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Sebastian Gibrand blir Sveriges kandidat till Bocuse d’Or. Senast i januari tog han silver i samma tävling i Lyon. ”Jag bestämde mig där och då att jag skulle tillbaka och gå för guldet”.
Annons

Det var under fredagen som två Bocuse-kandidater gjorde upp, Gibrand och Lindon Wink lagade varsin lammrätt. Tre garnityr: potatis, svamp, ett valfritt och sås, så löd uppgiften. I juryn satt en rad kockar med tidigare Bocuse-erfarenhet, däribland Henrik Norström, Mathias Dahlgren och Tommy Myllymäki.

Och därefter föll deras val på Sebastians rätt. Det är första gången som en svensk kandidat tävlar två omgångar i rad. Nu väntar den europeiska Bocuse-utaggningen i Tallin 28-29 maj, varifrån de tio bästa kockarna går vidare till världsmästerskapen i Lyon. Det var där som Sverige, med Gibrand i spetsen, så sent som i januari i år knep ett silver.

– Jag bestämde mig där och då att jag skulle tillbaka och gå för guldet, det var min tanke när jag klev upp på pallen. Jag är tävlingsmänniska och har sportat mycket sedan jag var yngre. Nu vill jag göra det här en gång till för att bevisa för mig själv och vet att jag skulle ångra mig om jag inte gav det en chans till.

Vem kommer bli din coach?

– Det är inte klart än men lutar starkt åt Jonas Dahlbom. Vi tog ett löfte ett löfte i Lyon att vi skulle vara varandras coacher om vi tävlade.

Och commis?

– Gustav Leonhardt har blivit för gammal nu men vi ska ta ut det absolut bästa laget. Vi ska ha ett möte om ett par veckor och diskutera. Jag har en tanke men det är ju vi tillsammans med Gastronomi Sverige som vi ska skapa de bästa förutsättningarna.

Hur kommer din tid se ut nu fram till Tallinn?

– Jag har börjat träna och lagt en grund för att jag skulle gå vidare. Ni ska vi börja med att göra en projektplan och så har jag lite hemliga events på gång innan vi drar igång träningen.

Vad har lärt dig av förra tävlingsomgången som du kommer att ha nytta av nu?

– Uppladdningen och maten känns bra. Nu har vi erfarenheten av att vara på plats, vi vet vad som gäller på tävlingsarenan.

Tävlingsmat är ju en viss typ av matlagning. Särskiljer du den mot annat du gör som kock?

– Det är klart att tävling är på ett sätt och restaurang på ett annat. Tävling handlar ju mycket om logistik, men i slutändan när det kommer till båda så handlar det om att laga god mat.

En sista fråga: Vad du nervös idag?

– Det är man alltid i sådana här lägen. En tävling är en tävling och man ska inte ta något för givet. Visst, jag tror erfarenheten att ha varit på pallen i VM var bra grund men Lindon är även han en stark kandidat.