Annons

Segrade i champagneduell – han är Årets Servitör

zoom Serverings-ess. Gustav Cansund är Årets Servitör.
Serverings-ess. Gustav Cansund är Årets Servitör.
NYHETER. Att sabrera, blindprova sprit och smaka rätt buljong samt teori var tuffa moment som finalisterna till Årets Servitör var tvungna att gå igenom. Efter en champagneduell korades vinnaren. Då stod det klart att Gustav Cansund från Upper House i Göteborg kammat hem segern.
Annons

Under måndagen 17 november arrangerades Restauranggalan på Cirkus i Stockholm. Under dagen avgjordes tävlingen Årets Servitör.

Först ut var en nervkittlande teoridel. Där fick fem finalister frågor som kunde handla om kaffe, dryckeskännedom och tillagningsmetoder. Därefter kom den praktiska delen med uppdukning och servering med en jury som överser det hela. Och härefter stod det klart att Henrik Estander, Hava Skafferi & salonger i Uppsala, och Gustav Cansund, Upper House i Göteborg, gått vidare till finalduellen.

Sedan testas kunskaper inom bestickkännedom och glas, öl och kaffe. Hela dagen rundades av med champagneduell. Först skulle de tävlande sabrera en flaska champagne och sedan servera en magnumflaska så jämnt fördelat  som möjligt över 15 glas.

 

Hej Gustav Cansund. Grattis! Hur känns det att ha korats till Årets Servitör?

– Det känns sjukt kul. Jag trodde verkligen stenhårt på Henrik i finalen så det här blev lite av en chock. Men det känns bra nu!

 

Vad tror du att det var som fick dig att vinna?

– Jag har ingen en aning faktiskt! Det var i alla fall inte det skriftliga provet. Så, de praktiska delarna, förmodligen.

 

Vilket var det tuffaste momentet?

– Finalen! Framförallt skrivbiten. Jag har svårt att skriva på papper på det där sättet, jag är mer praktiskt lagd.

 

Hur kommer du att fira vinsten?

– Med alldeles för mycket champagne!

 

Hur tror du den här titeln kommer att lyfta din karriär?

– På vissa fronter kommer den det, såklart. Men äran är större. Jag har lärt mig så mycket bara av att se hur de andra tävlande arbetade.