– När gästerna kliver ombord på Thaiboat, då är de på semester. Det har varit min målsättning sedan jag öppnade 2003 och det målet har jag fortfarande, förklarar ägaren Benny Sonesson när vi möts vid ett av de många träborden med thailändsk inredning och rosa orkidéer.
Bennys fru, Lena Sonesson som också är driftschef, tar en kaffe inne i kajutan tillsammans med deras dotter. Den varma familjära känslan märktes direkt när jag gick ner för landgången bland alla medarbetare och gäster, en fredag kan det vara runt 50 personer som roddar restaurangskeppet där cirka 70 procent är thailändare. Det är medarbetarna som är styrkan i restaurang Thaiboat, men också en av utmaningarna, förklarar Benny Sonesson.
Flyger hit personal
– Varje år flyger vi hit runt 15 thailändska kockar, de jobbar hårt när de är här. Vi hjälper till med visum, bostad och har koll på försäkringar, så vi har höga krav på oss. Det är mycket administration som också tar tid, säger han, men förtydligar att det är ett vinnande koncept.
– Många av dem har jobbat hos oss i över 20 år och vi hade nog inte klarat av Thaiboat utan den lösningen. Kockarna måste vara inarbetade – så köket blir väldigt stabilt.
Thaiboat har ett klassiskt thaikök men på menyn syns inte bara kända turisträtter utan även mer autentiska. Drinklistan är färgglad och innehåller gin från Bennys egna bryggeri Copper Club Destillery och för dem som gillar thailändsk öl hittar du flera klassiker på menyn.
– Våra kockar är utbildade i Thailand och det gör stor skillnad. Det enda som skiljer sig från Thailand är nog att de drar ner lite på styrkan. Om inte gästerna absolut vill ha thaistarkt, säger han.
Flytbryggor med strand och solstolar
Hjärtat i restaurang Thaiboat är den ombyggda båten som legat förtöjd längs kajen ända sedan starten för över tjugo år sedan. Sedan dess har mycket hänt och idag finns över 500 sittplatser på de olika flytbryggorna som byggts ut successivt under åren. Den mest populära och kända delen är pontonerna med strand, solstolar och parasoll som lockar gäster under varma dagar. Men, visst finns utmaningar med att driva restaurang på en båt. Köket är litet och gästerna många.
– Allt blir såklart väldigt begränsat. Alla utrymmen, kylrum och kök. Kockarna lagar upp emot 2 000 portioner per dag så det är väldigt mycket mat som går ut – en stor eloge till alla som jobbar i köket!
Stabilt är nog ordet som stämmer in bäst på Thaiboats verksamhet. Inte ens pandemin fick båten att sjunka och under alla år har Benny Sonesson aldrig haft en tanke på att stänga ner.
– Vi var faktiskt väldigt starka under pandemin, förklarar han ödmjukt. De berodde mycket på att restriktionerna inte var så hårda under sommaren, alla stannade kvar i Sverige och hos oss kunde man sitta ute, säger Benny och berättar om sin egen koppling till Thailand.
– Jag har bott i Thailand i många år, så att få ta med en bit av Thailand hit till kajen var en dröm. I början var vi där på vintern och i Sverige på sommaren, barnen gick i skola även där.
Thaiboat hotades att flytta
Nu är familjen i Thailand ungefär en månad om året. De köper inredning, råvaror och knyter kontakter. Allt har rullat på, men för ett par år sedan blev det ändå lite svajigt. Thaiboat har haft tillfälliga bygglov sedan starten, men nu stödde inte detaljplanen verksamheten.
– Då var vi oroliga på riktigt, jag vågade knappt tänka på det. Men politikerna räddade oss och när vi fick startbeskedet för permanent bygglov för två år sedan såg vi över verksamheten kring handikappanpassning och utrymning bland annat. Nu när allt är på plats är det som en sten som släppt, allt känns väldigt ljust just nu faktiskt. Vi fortsätter att vädersäkra platserna för att kunna ta emot fler gäster. Vi har nyligen fått igenom ett tillstånd att sätta stora parasoller över hela kajen, så det har vi börjat med. Det kommer bli toppen!
Thaiboat har blivit en klassiker för både thailandsälskande svenskar och gästande turister och även denna sommar visar de fina siffror. De har öppet varje dag och grundtanken och känslan har varit densamma sedan starten – ett vinnande koncept, menar Benny Sonesson.
– Vi är inte så hippa och vi är inte så perfekta. Och stammisarna vill helst inte att vi byter meny. Folk gillar det här, det är lite rock and roll. Som i Thailand.
Du har utvecklat Thaiboat i över 20 år nu. Vad är det som driver dig att fortsätta?
– Oj, det är nog att det fortfarande är precis lika roligt. Alla stamgäster, all personal. Vi är inte bara en restaurang utan det är så mycket annat. Vi har musik, evenemang, strandfester, yoga på stranden och zumba på kajen. Det är alltid en massa små projekt på gång, säger Benny Sonesson och förklarar att de i slutet på augusti börjar förbereda inför hösten. Då monteras sju uppvärmda igloos på bryggan – ett mycket populärt inslag under vinterhalvåret.