Annons

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

zoom
"Ett andra hem". Så beskriver Ulla sin arbetsplats som hon haft i över halva sitt liv.
PORTRÄTT. Ulla Dunder hade tänkt jobba som kontorist. Men en slump fick henne på andra tankar. Nu firar hon 35 år som servitris på anrika restaurang Prinsen.
Annons

Ulla Dunder var 22 år och hade en lovande karriär på Försäkringskassan framför sig. Men när en vän bad henne hoppa in som servitris en kväll blev hon blixtförälskad: Det var ju krogbranschen som var hennes värld. Det var här hon trivdes och här hon ville fortsätta att jobba.

– Jag fastnade direkt. Sade upp mig från Försäkringskassan och började som servitris, säger hon.

 

Ett ”andra hem”

Ulla har inte ångrat sig en sekund. Hon började på Prinsen, 30 år gammal. När maken dog och hon blev ensam mamma till två småbarn ordnade hennes dåvarande chef så att hon enbart behövde jobba dagtid. Hon var nämligen en så pass viktig medarbetare på Prinsen. Det avgjorde saken: Ulla blev kvar. För henne har Prinsen blivit ett andra hem, och hon skämtar om att det är lite som en skyddad verkstad: Trevliga arbetskamrater, trevliga gäster.

– Men min mamma skämdes. Hon sa länge till sina vänner att det bara var tillfälligt, säger Ulla och skrattar.

Under årens lopp har hon sett mycket hända i branschen. Då, när hon började, var det kjol, väst och fluga som gällde. På fötterna finskor. Idag är det långbyxor, vit rock med guldrevärer och bekväma skor.

– Men menyn består. Prinsen är en klassisk restaurang med en klassisk meny. Vi kommer nog alltid att servera våra berömda köttbullar, vår Wallenbergare och vår Biff Rydberg.

 

Avslöjar inte kändisgäster

Däremot kan även Ulla vittna om hur vegotrenden intagit även Prinsens meny. Idag kan också veganer och vegetarianer få riktigt fin och vällagad mat här.

– Och numera är det lika många kvinnor som herrar som äter här. Förr var det mest herrar.

Ulla håller på yrkesstoltheten, och även på den sekretess som ibland kan krävas i branschen. Om alla kändisar som passerat Prinsens portar vill hon inte tala.

– Men de är många. På helgerna kommer det ofta hit människor från andra delar av landet som diskret frågar om det finns några kändisar inne idag. Men, det svarar vi inte på.

I november fyller hon 65, men att bli pensionär på heltid är inte att tala om. Nej. Än kommer stamgästerna på Prinsen att få möta sin Ulla, åtminstone några dagar i veckan.