Annons

”Shopping stärker bilden av Sverige”

zoom Även om shopping är en stor reseanledning är naturen och den svenska livsstilen den främsta anledningen när utländska turister väljer Sverige. Foto: Pressbild
Även om shopping är en stor reseanledning är naturen och den svenska livsstilen den främsta anledningen när utländska turister väljer Sverige. Foto: Pressbild
NYHETER. Utländska turister spenderade 63 miljarder kronor på shopping i Sverige 2017, vilket är nästan hälften av deras totala resbudget. Men med fler betalningsmöjligheter skulle försäljningen kunna öka ytterligare.
Annons

Shopping är en viktig drivkraft för utländska turister som besöker Sverige. Och helst ska det vara svenskproducerat: souvenirer med lokal anknytning, lokalproducerad mat och dryck, svenskt hantverk och svensk design står högt på önskelistan. Det visar en ny rapport från Visit Sweden, Svensk Handel och Tillväxtverket.

– Det är kul att se att värdskapet, i form av butikens personal, värderas högt, säger Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Strategic Marketing Officer på Visit Sweden. Det stärker Sverigebilden och gör turisterna till bättre Sverigeambassadörer när de berättar om sin resa för vänner och bekanta.

Hur viktiga är shoppingresenärerna för svensk besöksnäring?

– De är avgörande för exportvärdet, så det är klart att det är något som vi ska dra nytta av. Handeln är en viktig del av resmålet och bygger bilden av Sverige. Även om shopping oftast inte är huvudanledningen för resan har de flesta med sig något i väskan när de åker hem.

För de utländska resenärerna är gårdsbutiker och andra handelsplatser ett sätt att uppleva resmålet och upptäcka den svenska livsstilen. Dessutom får butikspersonalen ofta agera guider och bidra med tips på restauranger och upplevelser.

– Shopping blir en viktig del av helhetsupplevelsen, säger Michael Persson Gripkow. De utländska resenärerna vill komma under ytan på det svenska samhället och då gäller det att kunna erbjuda svenska produkter, både till de som vill köpa mat och dryck och de som vill handla souvenirer.

Enligt honom har landets handels- och turistföretag mycket att vinna på att lära sig mer om shoppingturisterna – och att erbjuda betalningslösningar för alla.

– Vi springer fort mot ett kontantlöst samhälle. Men alla länder har inte kommit lika långt och det finns risk att man missar kunder från nationer som är vana att shoppa med kontanter. Vi kan vi bli bättre på att erbjuda fler betalningslösningar.

Värt att notera är att även om shopping är en stor reseanledning är det fortfarande naturen och den svenska livsstilen som är den främsta anledningen när utländska turister väljer Sverige.