Annons

Shoppingturismen blomstrar när kronan tappar mark

zoom Svensk Handels rapport visar att de utländska turisterna blir allt viktigare. Foto: Colourbox
Svensk Handels rapport visar att de utländska turisterna blir allt viktigare. Foto: Colourbox
NYHETER. Det är inte bara natur, kultur och mathantverk som bidrar till den växande turismen i Sverige. Även shoppingturismen blir viktigare för både detaljhandel och besöksnäring.
Annons

NYHETER. Det är inte bara natur, kultur och mathantverk som bidrar till den växande turismen i Sverige. Även shoppingturismen blir viktigare för både detaljhandel och besöksnäring.

Förra året omsatte svensk shoppingturism 100 miljarder kronor, en ökning med fem miljarder sedan 2017. Shoppingturismen står för 13 procent av detaljhandelns totala omsättning. Det visar Svensk Handels rapport ”Shoppingturism i Sverige 2019”.

Handeln är enormt viktig för besöksnäringen och vice versa. I takt med att besökarna blir fler ökar också turismens betydelse för handeln. Vi vet att besökarna lägger en stor del av sin reskassa i handeln och det skapar nya affärsmöjligheter för våra butiker, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Totalt omsatte turismen 337 miljarder kronor under 2018 och genererade 172 400 arbetstillfällen i Sverige. Enbart inom handeln skapade shoppingturismen 35 500 arbetstillfällen.

Shopping ligger alltid högt vad gäller reseanledningar till Sverige, inte minst för norrmän, men även för danskar och finnar, sägerMats Hedenström. Förutom i de självklara storstäderna är gränshandeln på mindre orter mycket viktig för besöksnäringen.

 

–En del av gränshandeln bedrivs i områden som har större utmaningar när det gäller tillväxt, vilket gör den jätteviktig. Den bidrar också till att lokalbefolkningen har ett serviceutbud som de inte skulle haft om man inte hade besökarna som shoppar, säger Mats Hedenström.

 

Hur mycket påverkas den ökade shoppingturismen av den svaga svenska valutan?

 

–Den spelar in. I grunden är den ett problem eftersom svensk handel är importberoende, men vi hämtar hem det till viss del i shoppingturismen, så den är viktig även på det sättet.

 

–För norska turister är valutan en parameter, men framför allt på grund av kostnadsläget i Norge. Men vist har kronans genomklappning ökat gränshandeln även mot Finland och Danmark.

Det spekuleras allt mer intensivt om en stundande butiksdöd och insomnade stadskärnor, vilken är er analys?

– Vi tror inte på en butiksdöd, men handeln kommer att se annorlunda ut i framtiden. Vårt budskap är att butiker ska se besökaren som en möjlighet att hitta nya kundgrupper både här och nu, men också för en relation där man kan fortsätta att sälja på nätet. Vi uppmanar till att öka språkkunskaperna och anpassa betalningsmöjligheterna till utländska besökare, och fortsätta att ta emot kontanter.

Vad kan besöksnäringen och handeln göra konkret för att ännu bättre främja varandra?

– Informera sina gäster och kunder om varandras existens, varje butik och varje hotell eller restaurang är en potentiell turistbyrå. Man kan jobba mer med appar och utveckla det personliga bemötandet. Men framför allt fortsätta att jobba tillsammans för stadens villkor som fler parkeringar, öppna gator och för ökad trygghet.