Annons

Sibylla-krögare från Borlänge kan vinna chefspris

zoom Tarek Malak är en av tre nominerade till tidningen Chefs pris.
Tarek Malak är en av tre nominerade till tidningen Chefs pris.
NYHETER. Han har gjort sig ett namn i Borlänge. Nu kan Tarek Malak, som driver två Sibyllarestauranger, bli Årets Framtidschef 2017. 
Annons

Tidningen Chef utser årligen Årets Framtidschef, en chef som får yngre människor att utvecklas och tillsammans prestera över förväntan mot ett gemensamt mål.

Bland årets tre nominerade finns Tarek Malak, som driver två Sibyllarestauranger i Borlänge. De övriga två är Karin Jensen, Polisen och Mattias Matsson, Professionals Nord.

Vad gör dig till en bra chef?

– Att arbetet inte handlar om jag utan om vi, vi måste tillsammans förstå vart vi ska. Jag anser inte att jag är chef utan en lagspelare.

Men behövs inte en ledare?

– Jag försöker bygga en kultur från idrottens värld, där alla kan vara lagkompisar men man har en kapten – och den kaptenen är inte starkare än laget. Jag har redan som ung visat framfötterna och visar vart jag vill. Det ser människor omkring mig. Och jag är trygg och öppen och bra på att släppa in folk.

Hur får du de yngre att utvecklas?

– Vi har en tydlig värdegrund att stå på i jobbet, med nolltolerans mot orättvisor – och samma ansvar visar jag i samhället. Det bygger en stark relation. Jag är engagerad i näringslivet, kommunen och föreningslivet i Borlänge. Med integrationsprojekt och för utsatta och ungdomar. När mina medarbetare ser att jag även utanför jobbet tar ett socialt ansvar så ser de sin egen förmåga och känner att de också vill göra det.

Hur ser dina planer ut framåt?

– Jag försöker sprida min filosofi till så många som möjligt för att skapa en stark småföretagarkultur här. Det startar med att bry sig om andra, säga hej och visa respekt – det kan bygga relationer som gör att ditt företag växer. Och i och med att jag har medarbetare som lär sig att det är så här man ska jobba, att dra in pengar, få lön, betala skatt, ge tillbaka till samhället – så drar jag också till mig rätt medarbetare.

Hur kommer det sig att det blev Sibylla för dig?

– Jag har alltid varit i restaurangbranschen. När Sibylla dök upp som ett alternativ 2009 så var det nytt för mig. Jag kom in utan någon som helst kunskap och jag skulle säga att en engagerad och klok vd som är en av oss, som själv haft kök och vet våra utmaningar, har gjort att vi kan blomma.

Vad har du för tips till andra chefer?

– Att verkligen våga att bjuda på sig själv, vara öppen och kanske titta bortom bokslutet och se människan.

Priset delas ut på Chefgalan på Grand Hotel i Stockholm den 9 mars.