Annons

Silver till Sverige i Nordiska mästerskapen

zoom Ellen och Leon tillsammans med Jonas Lagerström som coachade laget till en medaljplats.
Ellen och Leon tillsammans med Jonas Lagerström som coachade laget till en medaljplats.
NYHETER. I helgen var det dags för årets upplaga av Nordiska mästerskapen. Vi har pratat med Ellen Rosdahl som tillsammans med Leon Rademaekers kammade hem silver i kategorin kök.
Annons

Den årliga tvådagarskampen mellan Sverige, Island, Norge, Danmark och Finland avgjordes i helgen i Oslo. I serveringsklassen hamnade Sverige på en fjärde plats och i köket tog Ellen Rosdahl och Leon Rademaekers ett silver.

– Vi är otroligt stolta över vad vi presterade. Vi har haft jättekul och den energin jag och Leon har i köket smittade av sig på maten vi lagade, säger Ellen.

Ellen, till vardags kock på Sillen & Makrillen i Helsingborg, och Leon, som arbetar på Operakällaren i Stockholm, tävlade i Gymnasie-SM förra året i varsitt lag. I höstas blev de ett team och sedan i februari har de tränat tillsammans på Jonas Lagerströms restaurang i Stockholm.

– Vi är otroligt tacksamma för allt stöd och hjälp Jonas har gett oss.

Vad är det som gör att du och Leon fungerar så bra ihop?

– Leon är en otrolig matlagare. Han är lite all over the place och jag är lite mer strukturerad. Vi har mötts på halva vägen och det har visat sig vara en mycket bra matchning.

Vill tävla mer i framtiden

Den första dagen fick de göra ett teoriprov och därefter lagade de en meny, som de fått reda på fyra veckor innan.

– Vi hade tre timmar på oss, och det gick inte helt hundra. Förrätten gick bra men sedan blev vi otroligt stressade och insåg att vi inte skulle hinna med allt. Vi blev mer än fem minuter sena så vi fick poängavdrag.

Den andra dagen var det nya tag och då fick de revansch.

– Då var det råvarukorg, och det är vår styrka. Vi har tränat mycket på det och tycker är roligaste momentet.

Efter tävlingen var det middag för alla deltagare och det drog ut på tiden innan vinnaren annonserades, som blev Island.

– Det var nervöst. Vi visste att det var tajt för det var väldigt hög nivå på tävlingen. När Danmark ropades ut som trea, då hade vi hopp. Det blev ett silver, och det är vi mycket nöjda över. Stämningen i hela laget har varit otroligt härlig under de här dagarna och vi har haft en fin gemenskap. Vilket även domarna uppmärksammade, berättar Ellen.

Vad tar ni med er för erfarenheter från tävlingen?

– Oerhört mycket lärdomar, nya kunskaper och många nya kontakter. Känslan är att man vill tävla mer i framtiden.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...