Annons

Självklart att ta emot prao på Wedholms fisk

zoom Team i köket. Kökschef Andreas Breschi och prao-elev Petter Wittén. Foto: Tobias Lundgren
Team i köket. Kökschef Andreas Breschi och prao-elev Petter Wittén. Foto: Tobias Lundgren
NYHETER. 14-årige Petter Wittén ser en framtid inom restaurangbranschen efter sin tid hos Wedholms fisk.
Annons

Att ta emot praktikanter och praoelever kan vara en riktig win-win för båda parter – liksom för besöksnäringen i stort.

– Det har varit asroligt och jag har fått testa en massa olika saker, säger 14-årige prao-eleven Petter Wittén, som ser en annan framtid framför sig efter sin tid hos Wedholms fisk.

Han är egentligen upptagen med att dela tomater i köket hos Wedholms fisk vid Nybrokajen i Stockholm. Men han tar en paus när kökschefen Andreas Breschi räcker honom telefonluren, för att växla några ord med Besöksliv.

”Alla har varit väldigt snälla”

Hans två veckors prao är strax slut och bara två dagar återstår.

– Jag var lite stressad innan jag kom hit, men alla har varit väldigt snälla. Jag hade gärna stannat minst en månad, säger han och tillägger att han både bakat kakor och rensat fisk.

– Att rensa fisk var asroligt, berättar han.

Vill lära ut till unga och hungriga

Att den entusiastiske åttondeklassaren varit uppskattad på sin tillfälliga arbetsplats råder det inga tvivel om. Andreas Breschi konstaterar att Petter varit otroligt engagerad.

– Han är positiv och framåt och vill lära sig nya saker. Framför allt är det fantastiskt med folk som vill vara i den här tuffa men också väldigt charmiga branschen. När de är unga och hungriga vill man gärna lära ut också, säger han.

Från skolbänken till restaurangköket

Förutom prao-elever tar han även gärna emot praktikanter från gymnasiet. Faktum är att en av de anställda faktiskt började sin karriär som praktikant här på restaurangen.

– Det är så det går till nuförtiden, de kommer direkt från skolorna. Jag har haft bra kontakt med Stockholms hotell- och restaurangskola vid Globen och har jobbat mycket med Svenska kockars förening. De vet var jag finns, att jag alltid försöker ge eleverna ett bra bemötande och att jag tycker det är kul att lära upp.

Gäller att vara förberedd

Andreas Breschi säger att han aldrig behövt avbryta en prao-period för att det inte fungerat och att han bara har positiva erfarenheter. Men det gäller att vara förberedd.

– Det är viktigt att man har tid att gå igenom och visa var kylar, omklädningsrum och allting finns och berättar hur vi jobbar och hur dagen ser ut. Det fungerar inte att ta hand om eleven om man är mitt i stormen. Man behöver ta tid på sig att visa. Ju mer du visar i början desto mer självgående blir de.

Tiden som prao har gett nya insikter

För Petter verkar tiden på Wedholms fisk ha varit en riktig ögonöppnare. Plötsligt kan han se sig själv som framtida kock.

– Innan jag kom hit visste jag inte vad jag ville. Men efter den här veckan tycker jag det är lockande att bli kock, eller att jobba med någonting annat i restaurangbranschen. Det verkar roligt!

Läs mer om hur ditt företag kan förbereda inför en prao-period här.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...