Annons

Ska bli lika lätt att panta matförpackningar som flaskor

zoom Annelise De Jong, konsumentforskare på IVL Foto: IVL
Annelise De Jong, konsumentforskare på IVL Foto: IVL
NYHETER. Att panta snabbmatsförpackningar ska vara lika självklart som att panta pet-flaskor. Det menar IVL Svenska Miljöinstitutet som nu fortsätter satsa på att hitta rätt förutsättningar för en framtida pantlösning.
Annons

I höstas beslutade regeringen om att aktörer som erbjuder mat och dryck i engångsförpackningar också ska erbjuda ett flergångsalternativ. Det här för att fram till 2026 ha minskat användandet av engångsförpackningar som muggar och matlådor med 50 procent. Kravet träder i kraft 2024 och nu är IVL Svenska Miljöinstitutet i gång med en uppföljning på ett tidigare projekt som handlar om att sätta pant på förpackningarna.

– Vi har jobbat med det här i cirka tre månader nu och det vi gör är en sammanställning av tidigare testperiod. Vi ser att engagemanget har varit stort hos både branschaktörer och konsumenter, säger Annelise De Jong, konsumentforskare på IVL.

Medvetna konsumenter

Utifrån konsumentundersökningar som IVL har gjort är många konsumenter medvetna och vill gärna gå till ställen där det finns ett retursystem eller där det finns möjlighet att ta med egna behållare.

Nästa steg i processen är en workshop som hålls i början på maj där ett antal aktörer inom branschen är inbjudna. Workshopen har som syfte att tillsammans komma diskutera och hitta gemensamma lösningar på de problem och utmaningar som uppkom i pilottestet.

– Vi vill hitta lösningar som funkar för hela värdekedjan, vi kommer inte kunna utveckla en hel lösning men vi vill tillsammans med aktörerna och andra inblandade skapa rätt förutsättningar för att det ska gå, säger De Jong.

Gemensam nationell lösning

Något som för konsumenterna tidigare verkade svårt var att aktörerna som deltog i testet hade olika lösningar på pantfunktionen.

– Vi vill hitta en gemensam lösning nationellt, det ska vara enkelt och bli en vana att panta sina engångsförpackningar. Det ska vara lika simpelt som att panta sina pet-flaskor.

Visita kommer närvara under workshopen och har under projektets gång varit med och lämnat synpunkter. De Jong menar också att det genom Visita blir lättare att nå ut till fler aktörer inom branschen.

LÄS ÄVEN: ”Så ska Göteborg bli engångsfritt”

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...