Annons

Skåneanläggning tar plats bland topprankade campingar

zoom Borstahusen rankas som femstjärnig i årets camping-klassificering. Foto: Mötesplats Borstahusen, SCR
Borstahusen rankas som femstjärnig i årets camping-klassificering. Foto: Mötesplats Borstahusen, SCR
NYHETER. När Svensk Camping publicerar årets klassificering av svenska campingplatser är den stora nyheten en ny femstjärnig anläggning: ”Det känns fantastiskt att ha stjärnorna inför säsongen”, säger Jonas Westerberg, vd för Mötesplats Borstahusen.
Annons

Sedan 1996 genomför SCR Svensk Camping en klassificering av sina medlemmar utifrån vad som erbjuds på campingplatsen och vilken standard den håller.

När medlemsföreningen nu publicerar årets klassificering står det klart att campingsverige går för högtryck – och att landet fått en ny femstjärnig anläggning.

Högre nivå på campingarna

– Vi ser att kvaliteten ökar starkt, det är många som renoverar sina servicebyggnader och investerar i restauranger och aktiviteter. De senaste tre åren har drygt 1,5 miljarder kronor investerats i branschen. Den stora nyheten i år är att vi fått en ny femstjärnig campingplats – Mötesplats Borstahusen i Skåne, säger Bertil Persson, rådgivare, SCR Svensk Camping.

Totalt finns nu 14 femstjärniga och 82 fyrstjärniga campingplatser i Sverige. Och för dem innebär klassificeringen en möjlighet att kunna utvecklas och nå rätt målgrupp.

– Klassificeringen är ett viktigt utvecklingsverktyg eftersom den visar vad campingen kan leverera och hur nysatsningar kan resultera i stjärnor. Självklart betyder det oerhört mycket för marknadsföringen.

Bra guide vid val av camping

För gästerna innebär stjärnsystemet en guide när de ska välja anläggning.

– Systemet gör det lätt att hitta en camping som passar ens behov, oavsett om man söker aktiviteter eller bara vill ha lugn och ro. Genom klassificeringen får man en detaljerad bild av respektive anläggning.

Vad krävs för att få fem stjärnor?

– Att man har bra servicebyggnader, fina tomter för husbilar och husvagnar, wifi och ett bra utbud av restaurang, butik och aktiviteter, man måste leverera på topp i alla kategorier.

En anläggning som lyckats med detta är Mötesplats Borstahusen i Landskrona. 2018 blev man Sveriges fjortonde femstjärniga campingplats.

– Det känns fantastiskt att ha stjärnorna inför säsongen och vi tycker det är extra roligt eftersom vi är Skånes första femstjärniga camping. Det här hjälper gästerna att hitta oss, så rent marknadsföringsmässigt är klassificeringen jätteviktig, säger Jonas Westerberg, vd.

Omfattande ombyggnad

För att kamma hem stjärnplaceringen har man byggt en ny campingplats, som ligger några hundra meter från den tidigare.

– Kommunen behövde marken för bostäder, så vi flyttade för tre år sedan och satsade på något nytt. Vi har byggt en receptionsbyggnad, tre servicehus, 200 campingplatser, 63 semesterhus och ett spa. Exakt hur stor investeringen är vet jag inte, men det rör sig om cirka 30 miljoner kronor.

Hur ser bokningsläget ut inför säsongen?

– Det ser väldigt bra ut, sedan vi fick stjärnan så har det gått spikrakt uppåt. Nu ligger vi 25 procent högre än vid samma tidpunkt förra året, det innebär cirka 750 fler gästnätter.