Annons

Visita: ”Skapar trösklar på arbetsmarknaden”

zoom
"Sveriges höga arbetsgivaravgifter hindrar företag från att växa och anställa", säger Visitas vd Jonas Siljhammar. Foto: Besöksliv
NYHETER. Den utlovade sänkningen av arbetsgivaravgifter för dem som har svårt att få jobb genomförs inte i budgetförslaget som stöds av en riksdagsmajoritet. Visita är kritiska. "Höga arbetsgivaravgifter skapar trösklar in på arbetsmarknaden. Vi vet att sänkta skatter på att ha anställda har stor effekt på företagens förmåga att anställa", säger Jonas Siljhammar.
Annons

Ingångsavdraget – med lägre arbetsgivaravgifter för vissa grupper – genomförs inte, enligt budgetförslaget. Det får konsekvenser för besöksnäringen, enligt Jonas Siljhammar.

– Sveriges höga arbetsgivaravgifter hindrar företag från att växa och anställa. Det gäller inte minst i besöksnäringen, som är en personalintensiv bransch. Det måste till sänkningar för fler jobb och ökad integration och därför är beslutet att inte införa ingångsavdraget djupt beklagligt, säger han.

Det avskaffade ingångsavdraget är en del av Moderaternas och Kristdemokraternas budgetuppgörelse med Vänsterpartiet. Förslaget stöds av Sverigedemokraterna och har därmed stora chanser att röstas igenom i riksdagen.

Budgetförslaget innebär att mer pengar sätts av till välfärd i kommunerna. Detta finansieras bland annat med att det tidigare beslutade ingångsavdraget avskaffas.

Ingångsavdrag skulle enligt planerna införts den 1 juli i år. Det innebär att arbetsgivaravgifterna sänks för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Dit räknas unga som saknar högre utbildning, långtidsarbetslösa och nyanlända med uppehållstillstånd.

– Jag blev oerhört förvånad när jag fick höra att Moderaterna väljer att gå ihop med Vänsterpartiet för att höja skatterna för Sveriges företag, särskilt i ett läge när det inte behövs, säger C:s vikarierande partiledare Anders W Jonsson till TT.

Unga och utlandsfödda utgör en stor del av dem som jobbar i besöksnäringen.

– Besöksnäringen är en jobb- och integrationsmotor i hela Sverige som skapar tusentals nya jobb varje år. Med rätt förutsättningar kan näringen växa och anställa ännu fler, säger Jonas Siljhammar.