Annons

Skidåkning ledde honom till nya prestige-uppdraget

zoom Johan Larson är ny ordförande för Visita Mellersta.
Johan Larson är ny ordförande för Visita Mellersta.
KARRIÄR. Intresset för skidåkning ledde honom in i besöksnäringen och till rollen som vd på Ånnaboda Storstenshöjden utanför Örebro. Nu blir Johan Larson ny ordförande för Visita Mellersta.
Annons

Grattis! Varför tackade du ja till uppdraget?

– Jag brinner och har alltid brunnit för besöksnäringen och dess utveckling. Jag vet också betydelsen av engagerade och kunniga medarbetare för att vi ska stärka våra branschpositioner, och det är vi i mellersta. Med de förutsättningarna känns möjligheterna till ett gemensamt bra arbete för våra medlemmar möjligt. Och då valde jag att tacka ja.

 

Vad ser du som din viktigaste uppgift?

– Att tillsammans med styrelsen arbeta med några viktiga fokusområden, som kompetensförsörjning, medlemsrekrytering samt erkännande av vår bransch. Vi är en av Sveriges viktigaste basnäringar, som ständigt växer, men i vissa områden behöver vi fortfarande stärka våra positioner samt vår synlighet och betydelse.

 

Om du fick välja en fråga att fokusera på, vad skulle det vara?

– Jag skulle välja just kompetensförsörjningen. Lyckas vi inte med den kommer vi ha svårare att lyckas med de andra frågorna också.

 

Jämfört med de övriga regionerna i landet, vilken specifik utmaning har Visita Mellersta?

– Vi har i stort sett samma utmaningar tror jag. En av mellerstas största utmaningar eller möjligheter är bredden på företag. Vi representerar alla olika företag.

 

Till vardags är du vd för anläggningen Ånnaboda Storstenhöjden utanför Örebro, samt 12Mannabacken i Kisa, som ägs av Branäsgruppen och ditt bolag JL Marknad. Vilken är er största utmaning?

– I det stora hela samma som för de flesta. Med risk för att låta tjatig så arbetar vi ständigt med kompetensförsörjningen samt att visa att vi är det ”bästa” alternativet att besöka för de ändamålen och produkter vi erbjuder.

 

Hur hamnade du i besöksnäringen?

– Jag har arbetat med detta i hela min yrkesverksamma karriär – jag är en av de som blivit kvar! För mig började allt med ett intresse för skidåkning, vilket ledde mig vidare och handlade initialt främst om skidåkning. Jag arbetar fortfarande aktivt i SLAOs styrelse.