Annons

Skidorterna redo för sportlov – Ramundberget spår besöksrekord

zoom Philip Falcké, vd för Ramundberget spår besöksrekord under sportlovsveckorna.  Foto: Ramundberget
Philip Falcké, vd för Ramundberget spår besöksrekord under sportlovsveckorna. Foto: Ramundberget
NYHETER. Skidanläggningarna laddar inför hägrande sportlovsveckor. Ramundberget går mot en rekordnotering i beläggning, nykomlingen Idre Himmelfjäll hoppas på högt besökstryck – och det ser ut att bli snörika veckor på många håll.
Annons

Nu väntar en intensiv period för skidanläggningarna i svenska fjällen – sportlovsveckorna. Backarna är snösäkrade och personalen redo, det är bara skidåkarna som fattas. Besöksliv ringde upp tre aktörer för att ta pulsen.

– Känslan inför sportlovsveckorna är bra, vi har en stark bokningsingång. För oss är vecka åtta och nio de största veckorna och där är vi helt fullbelagda, men vecka sju och tio har också börjat ta fart nu, säger Philip Flacké, vd Ramundberget som ligger i västra Härjedalen, och fortsätter:

– Vecka sju har ökat med 15 procent i beläggning jämfört med förra året, och för vecka tio är det en 40-procentig ökning. Vi har jobbat mot att attrahera göteborgarna och norrlänningarna som är lediga de här veckorna, och det har fått effekter.

Kan besökarna vänta sig mycket snö på Ramundberget?

– Det är faktiskt helt otroligt mycket snö här, innan i dag åkte jag i puder upp till knäna. Jag tror många i landet längtar efter snö nu. Daganläggningarna längre söderut har fått slita med snöbristen och det gör ju att fler gäster kan tänka sig att åka högre upp för att få uppleva en rejäl vinter, säger Philip Flacké.

Inte heller i Kittelfjäll i Västerbotten har man haft problem med mildväder, just nu är det 130 centimeter snö i backarna. Och någon oro för snöbrist från besökare har vd:n för liftbolaget i Kittelfjäll Jan Forsgren inte märkt av. Gästerna litar på snöläget i Kittelfjäll.

– Vi har inte under mina 20 år som jag har jobbat här haft problem med snöbrist efter trettonhelgen, det har traditionellt sätt varit mycket snö till sportloven, säger Jan Forsgren.

Vad har du för förhoppningar inför sportlovsveckorna?

– Mina förhoppningar är som alltid att det här blir den bästa vintern hittills, för både oss och våra gäster, säger Jan Forsgren och fortsätter:

– Vi har haft väldigt många hotellbokningar och liftkortsköp från stora grupper som kommer hit redan vecka sju vilket bådar gott eftersom den första sportlovsveckan annars inte är vår bästa, säger Jan Forsgren.

Även på Idre Himmelfjäll, Sveriges nyaste skidanläggning, har man goda förhoppningar på sin första säsong.

– Eftersom det här är vår första vinter har vi inte så mycket att jämföra med. Men vi har bra med snö här, ungefär 55 centimeter natursnö och ungefär lika mycket kanonsnö. Från och med lördag kommer vi ha alla nedfarter öppna, säger Torbjörn Wallin, vd Idre Himmelfjäll.

Han berättar att beläggningen ser bra ut, än finns möjlighet för några sena bokningar men det har varit ett stort intresse för att uppleva Idre Himmelfjäll. 25 000 turister beräknas befinna sig i Idre Grövelsjöområdet under sportlovsveckorna.

– Det vore ju väldigt roligt om många av dem kommer till oss för att prova himmelfjället. Under de här veckorna som vi har haft öppet har det varit ett stort intresse så det ser väldigt positivt ut, säger Torbjörn Wallin.