När Mack-SM avgörs den 8 november på Stockholmsmässan i Stockholm står Karin Gullberg, 56 år, från Linds Bageri i Tranås bland de fyra finalisterna. Hon tävlar med sitt bidrag ”Skog och slätt” – en macka som hyllar mötet mellan det vilda och det odlade, där lokala råvaror och höstliga smaker står i centrum.
– Jag ville skapa något som känns genuint och förankrat här i trakten. Hjort är inte så vanligt på macka men det är en fantastisk råvara, säger Karin Gullberg.
Råvaror från regionen
Hjortköttet kommer från Mossebo gårdsslakteri i Valdemarsvik, och brödet har bagarna på Linds tagit fram särskilt för tävlingen, ett grovt surdegsbröd med karaktär. Själv har Karin Gullberg experimenterat fram en örtkräm med hjortron, dijon, persilja och lingon, toppad med rostad valnöt och syltlök för både krisp och syra.
– Jag har försökt hitta balansen mellan sött, syrligt och det där lite vilda. Temat för årets tävling är just balans, och det känns som att den här mackan fångar det på ett fint sätt, säger hon.
Från blomsterbutik till bageri
Karin Gullberg är utbildad via restauranglinjen och har en bakgrund både inom kök och blomsterbranschen. Sedan två år arbetar hon på Linds Bageri, där hon i dag är driftledare för verksamheterna i bland annat Motala, Mjölby och Tranås.
– Jag har alltid haft ett starkt matintresse, även när jag jobbade med blommor. Det är två olika sätt att vara kreativ på.
Hon berättar att vägen till tävlingen blev lite av en slump.
– Jag kom med ganska sent, så jag har inte tränat i ett halvår som vissa andra. Men nu finslipar jag detaljerna i örtkrämen och övar på att göra 20 mackor på 45 minuter, det gäller att ha ordning på momenten.
En nervös men inspirerande upplevelse
Finalen kommer att hållas inför publik under Sthlm Food & Wine samt Bak & Choklad-mässan, där juryn bedömer smak, hantverk och presentation. Det är första gången Karin Gullberg tävlar.
– Det blir jättespännande, men jag är förstås nervös också. Det är mycket folk, kameror och mikrofoner. Men jag försöker se det som en kul grej – en chans att utvecklas och inspireras, säger hon.
Och oavsett hur det går i finalen är hon redan stolt över sitt bidrag.
– Det känns tryggt att ha hela Linds Bageri i ryggen. Nu ser jag fram emot att visa upp mitt bidrag och kanske bjuda Tranås och alla våra andra enheter på sin nya favoritmacka, säger Karin Gullberg.
Läs mer om en tidigare vinnare av Mack-SM.