Annons

Risgrötbröd med het kyckling etta i Mack-SM

zoom Saga Thyrberg från Villa Källhagen med sin vinnande macka
Saga Thyrberg från Villa Källhagen med sin vinnande macka "Risit bättre". Foto: Sveriges bagare & konditorer
NYHETER. Med tävlingsbidraget “Risit bättre” kammade Saga Thyrberg från Villa Källhagen hem förstaplatsen i uppgörelsen om Sveriges bästa macka 2023.
Annons

I över tjugo år har branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer arrangerat Mack-SM, för att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. Under årets final fick fem finalister i uppgift att på 45 minuter skapa 20 likadana mackor.

Efter en intensiv tävling på Stockholmsmässan i lördags kunde Saga Thyrberg, som till vardags jobbar i köket på Villa Källhagen i Stockholm, ta emot vinnarpokalen.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, det känns nästan overkligt, säger hon till Besöksliv.

Asiatisk smakpalett

Vinnarmackan hade ett bröd bakat på risgröt som grund, med kyckling marinerad i miso, soja, gochujang och vitlök, samt wasabipesto, misoslaw, picklade morötter och friterade risnudlar för crunch på toppen.

Kärleken till den asiatiska smakpaletten genomsyrar vinnarbidraget och Saga Thyrberg har även arbetat som sushikock tidigare.

– Jag älskar de asiatiska smakerna – syran, sältan och hettan, säger hon.

Vill gärna tävla mer

Saga Thyrberg har länge velat ställa upp och tävla i Mack-SM, men kände inte riktigt att tiden var rätt förrän i år.

– Jag är verkligen sugen på att tävla igen, men får se vad det blir framöver. Jag ska försöka njuta av vinsten lite först.

Till sist, bortsett från dina egna skapelser, vilken är den bästa macka du själv har smakat?

 – Den bästa macka jag någonsin ätit finns på Mackverket, det är deras champinjon- och vitlöksmacka, säger Saga Thyrberg.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...