Annons

Skola öppnar exklusivt chokladrum: ”En dröm för oss”

NYHETER. Det låter som en scen ut Kalle och Chokladfabriken. Men det är hos Stockholms Hotell- och Restaurangskola som portarna öppnas för ett nytt exklusivt chokladrum. Satsningen är en del i en mångmiljoninvestering i skolans bageridel: ”Det är en dröm för oss att öppna rummet”, säger rektor Anna Örjebo.
Annons

Sedan i somras har Stockholms Hotell- och Restaurangskola genomgått en omfattande ombyggnation. Och nu är det premiär för två nya bagerier och ett chokladrum med avancerad teknik.

– Just nu håller vi på med en sista finputsning av chokladrummet inför invigningen på onsdag. Det är en dröm för oss att öppna rummet, choklad är ju en del av branschen som verkligen är i ropet, med festivaler, mässor och provningar. Vi ser att intresset har ökat de senaste åren, säger rektor Anna Örjebo.

Specialbeställda bänkar

Bakgrunden till satsningen är att Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Enskede Gård flyttats till Stockholms Hotell- och Restaurangskola, allt för att samla verksamheterna under ett tak. Och i samband med det föddes tanken på ett nytt chokladrum.  

– Idén med rummet kommer från våra lärare. Det har byggts för att ge rätt förutsättningar för att hantera choklad. Här finns till exempel specialbeställda tempererade marmorbänkar som gör att eleverna kan arbeta på ett professionellt sätt.

Det är Stjepan Papac, intendent på skolan, som har samordnat arbetet.

– Chokladrummet är utrustat med en klimatanläggning som garanterar att temperaturen aldrig överstiger 18 grader. Och kylar och frysar innehåller ett styrningssystem som gör det möjligt att följa temperaturflödet både dag och natt. Det säkerställer att inget smälter och att livsmedelssäkerheten hålls. Rummets belysning består av lysrör som ger dagsljus, vilket bidrar till en inspirerande miljö, säger han.

Lokalernas sammanlagda yta är på 300 kvadratmeter och kostnaden uppgår till cirka 16 miljoner kronor. En knapp miljon av summan har investerats i chokladrummet.

Vill göra elever nyfikna

Tack vare att de nya delarna byggs i befintliga lokaler på samma plan som skolans restaurangprogram så ökar möjligheterna till utbyte mellan de olika programmen, berättar Anna Örjebo.

 – Det här innebär att bageri och olika delar av restaurangprogrammet lättare kan samarbeta. Och chokladrummet gör det möjligt att kunna erbjuda avancerade chokladkurser, vi kan även skapa varianter för bageri och konditori där vi blandar in choklad och låter eleverna jobba med olika tillverkningstekniker.

Varför satsar ni på det här?

– Vi vill att eleverna ska bli nyfikna på nya delar av matvärlden. Många av dem som söker bageriprogrammet är konstnärligt intresserade och med choklad går det att skapa sådant som tilltalar både ögat och munnen. Det är också ett sätt för oss att spetsa utbildningen och att sticka ut som skola, det ger oss en bredd och visar att vi är ledande inom det här. Vi är landets största restaurangskola och då ska det märkas att vi har många olika specialiteter.