Annons

Slite Strandby får nya ägare

zoom Foto: Slite Strandby
Foto: Slite Strandby
NYHETER. Vd Jonas Henning köper Slite Strandby av Werkelinbolagen: ”Ser stor utvecklingspotential”, säger den nye ägaren.
Annons

Sedan 2009 har Werkelinbolagen ägt och utvecklat Slite samhälle på norra Gotland till semesterresorten Slite Strandby med camping och stugbyar. Efter fem år som vd och affärsutvecklare tar Jonas Henning över både driften och fastighetsbolaget.

–Det är jätteskoj. Fantastiskt att få äga en så stor strandfastighet på Gotland, säger han.

När Jonas Henning tog sig an uppdraget från ägaren Pigge Werkelin att med stöd av Slite utveckling och Region Gotland få fart på Slite Strandby – lyfta anläggningen och göra den säljbar, – var det ett femårsuppdrag. Målet i den femårsplan som sattes var att lägga på 20 000 gästnätter, något som uppnåddes på tre år.

När en försäljning av anläggningen började diskuteras våren 2019 landade beslutet i att Jonas Henning med familj skulle köpa.

– Istället för att Pigge sålde till någon stor annan tyckte vi att det var bättre att vi som jobbat med anläggningen under så lång tid kunde köpa, säger Jonas Henning.

 Hur har coronakrisen påverkat affären?

– Vi förhandlade under förra året och blev klara i höstas, men med corona drog det ut på tiden och finansieringen ändrades något. Men även om detta blir ett svagare år så tror vi på produkten långsiktigt, så prisbilden blev den samma.

Varför ville du ta över?

– Det främsta skälet är att jag fortfarande ser en stor utvecklingspotential i Slite Strandby, och att vi trivs bra på norra Gotland, jag är i grunden sommargotlänning. Sedan är detta kanske det sista stora jag gör i karriären, jag är inte så sugen på att börja från början med någonting helt nytt.

Jonas Henning och hans fru Maria drev bolaget Excutive Skiing i åtta år, i Åre där de paketerade privata hem som hotell mot en nischad, välbeställd målgrupp. Bolaget såldes 2010 och sedan dess har han jobbat som konsult, de senaste åren för Slite Strandby.

Vari ser du de främsta utvecklingsmöjligheterna?

– Jag gjorde en affärsplan över hur Slite skulle bli en turistdestination med sport och aktiv fritid som grundfokus och reseanledning. Nästa steg blir att vi ska lyfta Slite gastronomiskt och locka till oss fler matentreprenörer. Vi har redan idag ett par restauranger i området, men vill få hit fler som drivs av att ha bra turistprodukter som vill etablera sig i Slite.

Är du intresserad av något särskilt?

– Det skulle vara spännande med till exempel ett mikrobryggeri, sedan behöver vi få hit en lite mer fine dining-restaurang.

 Kommer du att göra några fler förändringar?

– Egentligen inte, jag har varit operativt ansvarig i fem år, det handlar mer om att Pigge försvinner och hela min familj tar ett större ansvar.

Den 4 juni kom beskedet att restriktionerna på inrikes resande skulle släppas, vad hände hos er då?

– Vi hade redan förbokat veckorna 29-31, men det som hände var att bokningarna bekräftades och betalades. De första dagarna rasslade det till ordentligt i bokningarna, samtidigt ser vi att hela juni och första veckan i juli kommer vara svåra att fylla i alla fall.

Hur känns det inför säsongen i övrigt?

– Vi tappar pensionärerna och de utländska gästerna, det betyder att det blir tomt andra halvan i augusti. Det skulle vara önskvärt att få reducerade arbetsgivavgifter, och ett förlängt omställningsstöd. Ska vi ha säsongsverksamhet måste vi ha samma personalstyrka oavsett hur mycket vi har bokat. Man kan inte parera bort säsongspersonal – jobbet måste göras.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...