Annons

Slopat avdrag för representation: Så drabbas näringen

zoom Representationsmiddagar kan snart vara ett minne blott.
Representationsmiddagar kan snart vara ett minne blott.
NYHETER. Regeringen vill avskaffa representationsavdraget från och med nästa år. Visitas vd Eva Östling är kritisk: ”Detta förslag drabbar givetvis även sysselsättning och omsättning inom restaurangnäringen”.
Annons

Den 1 januari 2017 försvinner möjligheten för företag att dra av utgifter för representation vid exempelvis restaurangbesök – om förslaget klubbas igenom i riksdagen. Att regeringen vill ta bort avdraget framgår av en promemoria hos Finansdepartement.

Nya förslaget tuffare

Förra våren väcktes frågan av Skatteverket som vände sig till regeringen med en begäran om att representationsavdraget skulle avskaffas redan från årsskiftet 2015/2016. Där föreslogs att det momsgrundande beloppet samtidigt skulle höjas från 90 kronor till 500 kronor per person och måltid.

Redan då rapporterade Besöksliv om oroade krögare. 

[LÄS MER: ”Chockbeskedet: Krögare oroas över slopat avdrag”]

Finansdepartementets förslag är tuffare och här föreslås att momsen på max 300 kronor får dras av. Med dagens restaurangmoms på 12 procent betyder det att momsavdraget maximeras till 36 kronor per person och måltid. Detta är de regler som gäller redan idag. I april i fjol höjde Skatteverket det momsgrundande beloppet från 90 till 300 kronor efter att ha förlorat en tvist i domstol. Kammarrätten konstaterade att Sveriges avdragsregler stred mot gällande EU-rätt.

”Negativt för restaurangnäringen”

Regeringens förslag gäller i princip all mat och dryck utom ”enklare förtäring”. Vad som räknas dit framgår inte.

Regeringen räknar med att statens finanser ska stärkas med drygt en miljard per år i ökade skatteintäkter.

– Visita anser att kostnader en företagare har för verksamheten ska vara avdragsgilla, kommenterar Eva Östling.

Hon säger att förslaget får negativa konsekvenser för både restaurangnäringen och Sveriges företag om det går igenom.

– Möten som innefattar representation är för många företagare ett vanligt sätt att göra affärer. En liten företagare med ett litet kontor kanske föredrar att träffa sina kunder över en bit mat istället för på kontoret eller på fabriken.