Annons

Snöfabrik förlänger Vallåsens säsong med femton skiddagar

zoom Vallåsens snöfabrik ska ge skidsystemet femton fler skiddagar per säsong. Foto: Vallåsen
Vallåsens snöfabrik ska ge skidsystemet femton fler skiddagar per säsong. Foto: Vallåsen
NYHETER. Branäsgruppens destination Vallåsen har investerat i en för Sverige unik snöfabrik. Från nästa år garanteras femton fler skiddagar och bättre snö. ”Investeringen kommer att betala igen sig snabbt”, säger Branäsgruppens Anders Kjällström.
Annons

Sveriges mest sydliga skidanläggning Vallåsen i Halland har nyligen fått hem sin nya snöfabrik. En anläggning som fryser ned vatten som blåser ut färdig snö via rör på valda platser i backarna.

Syftet är att kunna garantera sina besökare en fast öppningsdag och därmed en längre skidsäsong.

– Från och med nästa år ska vi garantera att systemet öppnar dagen före julafton. Förra året öppnade vi runt den 10 januari, så vi kommer att tjäna minst femton skiddagar med den nya snöfabriken, säger Branäsgruppens vd Anders Kjällström.

Maskinen som kostade 7,5 miljoner kronor kan producera 200 kubikmeter snö per dygn, vilket motsvarar cirka 20 lastbilar.

– I Sverige har ingen annan en sådan här maskin, så det är unikt. Sedan jobbar vi konstant och på alla anläggningar med att spara snö och utveckla snösystemen för att spara pengar och dra mindre energi. Det är billigare att ta tillvara på gammal snö än att producera ny.

Det är förstås en viktig konkurrensfördel att kunna säga när man öppnar, och garantera snö under en lång skidsäsong. Branäsgruppens affärsidé bygger på att ha skidbackar nära där människor bor, och för att kunna leverera på den idén, krävs att även Vallåsen, som har fyra miljoner potentiella besökare på max två timmars bilavstånd, kan garantera snö.

– Läget har en fantastisk potential så länge kan vi leverera snö. Tidigare har vi fått anpassa öppningen till väder och vind, det behöver vi inte nu.

Till skillnad från en vanlig snökanon är vår snöfabrik inte beroende av utetemperaturen eftersom den är som en egen frys, förklarar Anders Kjällström.

– Det är skithäftigt, det är imponerande att se snön blåsa iväg. Man kan göra snö om det så är 25 plusgrader ute.

Maskinen kostade 7,5 miljoner kronor. Hur mycket kommer ni att öka intäkterna tack vare investeringen?

– Vi utgår från att snöfabriken kommer att betala sig fort, det här är en jättebra och snabb investering.

Ni har sagt att ni ska bli bäst i Norden på att spara snö. Är det en ekonomisk fråga?

– Det är en ekonomisk fråga och en konkurrensfråga, ingen går ut på fotbollsplan för att förlora – för oss är att ha snö är att vinna och förhoppningsvis ta marknadsandelar.