Annons

Snösuccé för Ramundberget – bästa på 15 år

zoom Ramundberget har fått dubbelt så mycket snö i år jämfört med tidigare säsonger – 150 centimeter. Och det har gjort att antalet gästnätter har ökat med åtta procent.
Ramundberget har fått dubbelt så mycket snö i år jämfört med tidigare säsonger – 150 centimeter. Och det har gjort att antalet gästnätter har ökat med åtta procent.
NYHETER. Ramundberget har de bästa snöförhållandena på femton år – 150 centimeter har fallit jämfört med de senaste årens snitt på 65 centimeter. Och det har gett skidorten en rivstart på säsongen: ”När snön kommer tidigt och rejält så blir det högtryck på bokningarna”, säger Kalle Ljungberg, sportchef på Ramundberget.
Annons

Vintersäsongen har startat med besked i Svenska fjällen. I Ramundberget har det fallit dubbelt så mycket snö jämfört med föregående år och det har lett till en tidig säsongsstart.

– Så här bra snöförhållanden har vi inte haft på femton år. Jag har fört statistik över hur mycket snö som faller och om vi ser på perioden oktober, november så ligger snittet på 65 centimeter. I år kom det 126 centimeter under samma period och nu är vi uppe i över 150 centimeter. Vi är kända för att ha mycket snö och de senaste åren har vi inte nått topparna som vi är vana vid, så det här är en fantastiskt bra start, säger Kalle Ljungberg, sportchef på Ramundberget.

Åkarna var överlyckliga

Ramundberget öppnade nedfarten Glidaren under höstlovet och veckan därpå gick det att åka även i Slalombacken.

– Säsongen började tidigt och åkarna var överlyckliga över att komma upp och mötas av snö i höstmörkret. Vi såg både barn och tävlingsåkare använda en knapplift som precis hade öppnat och det var en härlig syn. Från och med i dag är 40 av våra 42 nedfarter öppna.

Hur tidiga är ni jämfört med andra fjällstationer?

– Vi är tidiga jämfört med andra, i dagsläget har flera startat men vi kan öppna i princip hela skidområdet och jag vet inte hur många som klarar det.

Vad betyder den rikliga snön för er?

– Det här är oerhört viktigt för oss och hela bygden, alla lever på turismen så det är livsnödvändigt med snö. Och när den kommer tidigt och rejält så blir det högtryck på bokningarna. Telefonerna går varma, det började ta fart i oktober och vi ser att antalet gästnätter har ökat med åtta procent jämfört med ifjol.

När Kalle Ljungberg ser tillbaka på de gångna åren då snödjupet inte varit som förr så är starten på årets vintersäsong extra viktig.

– Att det kommer rikligt med snö är ett tecken på att naturen fungerar, med tanke på global warming. Det är så här det ska vara.