Annons

Soliga prognoser för skidsäsongen – hårt tryck på bokningarna

zoom Vallåsen, som är en av Sveriges sydligaste skidanläggningar,<br />
 beräknas öppna i mellandagarna.  Foto: Slao
Vallåsen, som är en av Sveriges sydligaste skidanläggningar,
beräknas öppna i mellandagarna.
Foto: Slao
NYHETER. Alla pilar pekar uppåt för skidanläggningarna – bokningsläge, snötillgång och väder. Men ännu vågar inte SLAOs Titti Rodling hoppas på nytt rekord. ”Når vi fjolårets nivåer ska vi vara jättenöjda.”
Annons

Med en liftkortsomsättning på 1,5 miljarder kronor, och 9,2 miljoner skidåkardagar slog fjolårets skidsäsong alla rekord. Men en stark start, med upp till 50 procent bättre bokningsläge på sina håll, ser det riktigt ljust ut även inför årets säsong.

– Bokningsläget är mellan 2 och 50 procent bättre än samma period förra året, visar rapporter från några av våra medlemmar, säger Titti Rodling, vd på SLAO.

För vissa, till exempel Kungsberget, beror den positiva statusen delvis på att man har byggt nya boenden och kan ta emot fler gäster.

– Kungsberget har legat på över 50 procent fler bokningar än samma period i fjol de senaste veckorna, säger Titti Rodling.

Hur ser snöläget ut?

– Det har hittills varit väldigt fina förutsättningar med mycket natursnö, vilket gör att anläggningarna har haft mer öppet än vad man brukar ha till jul.

Hur ser antalet öppnade system ut jämfört med förra året?

– Förra julen hade vi ett 60-tal öppna, och nu tror att vi att vi kommer att kunna ha bortåt 70. Men framför allt har många i år kunnat ha öppet alla backar, vilket har att göra med en kombination av fin natursnö, utvecklad snötillverkning och ett mer effektivt sparande av snö.

Förra säsongen slog rekord i omsättning och antal skidåkardagar. Vad är förväntningarna på denna?

– Det är så klart tufft att slå och lite tidigt att säga nu. Vi gläds åt det fina bokningsläget, de fina förhållandena och en ännu bättre kalender för ledighet, så det ser bra ut. Når vi den nivån vi hade i fjol ska vi vara jättenöjda.

Är det nåt som sticker ut denna säsongen jämfört med förra?

– Generellt sätt fortsätter många anläggningar att satsa och utvecklas, både nya boenden, restauranger och skidsystem. En av de stora investeringarna i år är den nya gondolliften i Hemavan, som är den femte i Sverige.