Annons

Spektakulärt spa på Hisingens höga höjder

zoom Den familjedrivna anläggningens resa startade 1984 och nu har drömmen blivit verklighet.  Foto: Treetop Spa Hangout & Hotel
Den familjedrivna anläggningens resa startade 1984 och nu har drömmen blivit verklighet. Foto: Treetop Spa Hangout & Hotel
NYHETER. Bland trädtopparna med utsikt över Göteborg brer Treetop Spa Hangout & Hotel ut sig längs berget – en dröm som blivit verklighet för ägarna.
Annons

Bara sju minuters bilresa från centrala Göteborg, i Lillhagen på Hisingen, tornar anläggningen Treetop Spa Hangout & Hotel upp sig. Spa-delen Treetop Bergspa är byggt på berget bakom hotellet, som ligger på marknivå.

Runt 100 trappsteg leder besökarna till vedeldade badtunnor, loungeområden, ytor för behandlingar samt jacuzzi och vedeldad bastu på flera ställen längs berget. Högst upp, med utsikt över Göteborg, finns den Hawaii-inspirerade bambubaren som krona på verket.

– Jag blev så glad när vi fick omdömet att man ”lika gärna kunde befunnit sig på Hawaii”. Där har jag ju bott i många år, både pluggat och jobbat, så det är klart att det avspeglar sig i miljön här. Vi har många vänner där och åker dit så ofta vi har möjlighet, säger Tony Lindström, vd och ägare av Treetop Spa Hangout & Hotel.

Resan mot toppen

Tony Lindström med familj startade företaget 1984 och till en början bestod hotellet bara av en liten del av den nuvarande huvudbyggnaden. Där började resan mot drömmen som nu har blivit verklighet. Genom åren har hotellet byggts ut och den nya spa-delen på berget har växt fram successivt till vad den är i dag.

– Att bygga längs berget har varit ett gediget projekt eftersom platsen är så otillgänglig. Det är byggt med hjälp av helikoptrar som flugit upp material och maskiner. Hantverkare har vid vissa tillfällen fått hänga i säkerhetslinor. Men när du kommer upp på toppen av berget och möts av utsikten förstår du att det var värt allting, säger Tony Lindström.

Fyra barer

I dag har anläggningen 25 rum och fem villavagnar, restaurang och totalt fyra barer, varav en på toppen av berget och en takbar på hotellet. På berget finns också två restauranger som kan bokas av grupper, Treetop restaurang och Trädkojan.

I huvudbyggnaden på markplan finns det mer traditionella Harmony Spa med jacuzzi, bastu, relaxområde och behandlingar.

– Det var där det började. Vi hade jacuzzi redan 1989 och det blev populärt att ha möhippor, svensexor och andra tillställningar här. Ryktet spred sig. Vi började bygga ut och uppåt, och det var fullbokat hela tiden.

Familjedrivet hotell

Det familjedrivna hotellet drabbades hårt av pandemin och de dåvarande fem anställda fick sluta. Tony och hans hustru drev anläggningen vidare på egen hand. I dag har de tre anställda och fyra av parets fem barn hjälper till vid behov.

– Före pandemin tog vi bara emot grupper, till exempel konferenser och företagsevent. Men för att klara oss genom pandemin öppnade vi upp för privatpersoner och det är fortfarande öppet för privatpersoner under helgerna. Annars riktar vi i huvudsak in oss på grupper, eftersom det är mest lönsamt, säger Tony Lindström.

Prisat spahotell

I slutet av september tog Treetop Spa Hangout & Hotell emot Travel News -utmärkelsen Wilhelmina Skogh-priset, som årligen tilldelas personer och företag som utmärker sig i sitt arbete med att leverera kvalitet och en hög nivå av service inom turistnäringen. När priserna för Västsverige delades ut vann det lilla familjeföretaget kategorin ”bästa spahotell”, i konkurrens med flera stora hotell och kedjor.

– Periodvis är det tungt att jobba så hårt som vi gör så det här priset boostade oss verkligen. Det betyder oerhört mycket att man vågar välja något okonventionellt och unikt, säger Tony Lindström.

Hur påverkar lågkonjunkturen beläggningen, finns det risk att folk söker sig till något enklare?

– I nuläget märks det inte på antalet bokningar, men man märker av en beteendeförändring som såklart påverkar oss. Företagen fortsätter som vanligt med konferenser, men istället för att komma ner till baren före middagen träffas de på någons rum, säger Tony Lindström, och fortsätter:

– För privata grupper kan det också handla om att man inte besöker restaurangen i samma uträckning utan beställer hit mat med ett budföretag för att äta på rummet och har med egen dricka. Så man vill fortfarande lyxa till det, men med viss sparsamhet.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...