Annons

Stark eftersäsong för Skara Sommarland

zoom Skara Sommarlands vd Christine Karmfalk. Foto: Pressbild
Skara Sommarlands vd Christine Karmfalk. Foto: Pressbild
NYHETER. Den varma sommaren har varit gynnsam för Skara Sommarland – trots att taket för antal besökare behållits efter pandemin.
Annons

– Det har besöksmässigt varit en bra sommar, men framför allt har det varit en förhållandevis jämn sommar. Vilket vi är nöjda med, säger Skara Sommarlands vd Christine Karmfalk.

Efter att restriktionerna togs bort i början på året valde Skara sommarland att behålla vissa åtgärder, som förbokning av biljetter och ett begränsat antal besökare i parken. Med över en kvartsmiljon besökare landade omsättningen ändå på 127 miljoner kronor.

– Vi har haft ungefär 5000–5500 besökare per dag under juli. Det är betydligt mycket lägre än vad anläggningen brukar ha. En stark eftersäsong, med anledning av att det var sådant fint väder, har gjort att vi har haft ett bra och jämnt tryck, säger hon.

Svårt att rekrytera folk

Den stora utmaningen under sommaren har, som för många andra inom besöksnäringen, varit att hitta kompetens. Det har varit svårt att rekrytera folk, och det är ett problem de inte lyckades lösa.

– Vi som har jobbat har fått kämpa hela sommaren. Vi har skapat en pool av folk som kan röra sig mellan olika avdelningar, bland annat för att täcka upp sjukfrånvaron. Styrkan har varit att vi har kunnat fylla parken med en lägre och jämn nivå.

Kommer ni att få ordning på bemanningen till nästa år?

– Vi jobbar centralt inom Parks på hur vi ska undvika att hamna i samma situation nästa år. Och vi tittar på en rad med åtgärder. För Sommarland måste vi komma i gång med rekryteringen tidigare än vad vi brukar. Och det är viktigt att behålla dem som har jobbat hos oss i år.

Hur tror ni nästa sommar blir?

– Skara Sommarland är väldigt väderberoende, så hur vädret blir är det förstås svårt att säga. Men det vi jobbar med är underhållet och att få till en fräsch park, även på de delar som inte har vatten. För även om det är lite skakigt väder ska man tycka att det är roligt att vara där.

– Bland annat har vi satsat på kvällsaktiviteter, vilket vi kommer att bygga vidare på, så att man kan dröja kvar i parken även när vattenlandet stänger vid 19, säger Christine Karmfalk.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...