Annons

Stark lokal prägel på nya Orsa Järnvägshotell

zoom Foto: Orsa Järnvägshotell
Foto: Orsa Järnvägshotell
NYHETER. I veckan nyöppnar Orsa Järnvägshotell efter en totalrenovering. ”Det är en ny epok som drar i gång”, säger den nya ägaren Oscar Diös.
Annons

Landets järnvägshotell för en tynande tillvaro. Men det finns positiva utropstecken. Idag öppnar Orsa Järnvägshotell efter en totalrenovering.

– Det har drivits hotell och restaurang i byggnaden sedan 1893, men 2015-16 var det migrantboende och de senaste två åren har det stått tomt, säger Oscar Diös, som tog över fastigheten för två år sedan.

I slutet av 1800-talet var Orsa en viktig knutpunkt i etableringen av järnvägen i Sverige och 1893 invigde kung Oscar II hotellet. Sedan dess har det renoverats ett par gånger, senast 1972.

– Vi har bytt rubb och stubb, så nu är det redo för ytterligare 50 år, säger Oscar Diös, som även driver Jumbo Stay Hotel vid Arlanda samt CityStay Hotell i Uppsala.

Orsa Järnvägshotell består av 23 rum, en svit, konferenslokal och restaurang med plats för 140 gäster. Ledorden för det nya hotellet, som ingår i Petit Hotel-gruppen, är anrikt, elegant och familjärt.

– Vi har sparat många originaldetaljer och planritningen är i stort sett intakt, vilket känns jäkligt roligt. Vi tänker att man klär upp sig när man ska besöka restaurangen och att det blir en plats för studentmottagningar, 70-årskalas och liknande. Och det familjära handlar om att det inte är ett stort kedjehotell utan är privatägt. Jag har i stort sett bara rekryterat lokala förmågor med erfarenhet från branschen, så det känns jättebra.

Den lokala anknytningen märks på flera sätt. Hotellet har renoverats med hjälp av lokala hantverkare och i restaurangen ska det serveras närproducerade råvaror, exempelvis ostar från Hansjö mejeri.

Tillsammans med andra turistaktörer runt Siljan ska hotellet erbjuda en rad olika helhetsupplevelser.

– Det kan handla om att man åker till Dalhalla för att se en världskänd artist och tar bussen till oss efteråt för att avnjuta en trerättersmiddag. Och dagen efter åker man till exempelvis Orsa björnpark eller Zornmuseet. Den finns en massa bra aktiviteter i Siljanstrakten, men tidigare har det inte funnits något boende som det här.

Vilken målgrupp kommer ni att fokusera på?

 

– Vi tror mycket på sportturisterna, de som vill ladda för Vasaloppet men kanske inte vill gå all in och äta gröt i en sportstuga. Här kan man åka både på längden och utför.

Vi tror också att vi kan locka kulturintresserade och affärsresenärer från Mälardalen.

– Med alla aktiviteter här omkring är vi en del av en reseanledning, men vi vill också skapa egna evenemang som kan bli reseanledningar i sig.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...