Annons

Statligt stöd till regionalt yrkesvux

zoom Ett extra statsbidrag ska finansiera alla platser inom regionalt yrkesvux under 2020. Foto: Colourbox
Ett extra statsbidrag ska finansiera alla platser inom regionalt yrkesvux under 2020. Foto: Colourbox
NYHETER. Ökad arbetslöshet under coronakrisen gör att fler vill satsa på utbildning. För att möta den ökade efterfrågan går staten in och finansierar alla platser inom regionalt yrkesvux under hela 2020.
Annons

Arbetslösheten har ökat kraftigt på sina håll till följs av coronakrisen, inte minst inom besöksnäringen. Med detta har intresset för att utbilda sig ökat. För att ge fler vuxna chans till utbildning eller vidareutbildning vill regeringen ge kommunerna ekonomisk möjlighet att ordna så många utbildningsplatser som möjligt inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning.

Ett extra statsbidrag ska finansiera alla platser inom regionalt yrkesvux under 2020, inklusive de som kommunerna tidigare åtagit sig att finansiera.

– Läget är ansträngt. Vi behöver mer yrkesutbildning för vuxna, därför tar staten över hela kostnaden för all utbildning inom yrkesvux från kommunerna i år, säger utbildningsminister Anna Ekström i en kommentar.

Peter Thomelius, HR- och utbildningschef på Visita välkomnar beslutet.

– Det är positivt att staten går in ock säkrar tillgången på yrkesvux särskilt i dessa tider, säger Peter Thomelius.

 Vad betyder detta för kompetensförsörjningen i besöksnäringen?

– Flera av besöksnäringens basyrken är yrkesutbildningar på gymnasialnivå och därför är det viktigt att dessa utbildningar säkras både för ungdomar men även för vuxna som vill kompetensutveckla sig. Eller byta yrke.

Med så många som bortåt 30 000 uppsagda eller permitterade pekar Peter Thomelius på vikten av- och möjligheten att utnyttja tiden till utbildning och kompetensutveckling.

– När pandemin är över så kommer efterfrågan på yrkesutbildade att öka igen, säger han.