Annons

Stellavinnarna: ”Än så länge behövs en gala som lyfter kvinnor”

zoom Linnéa Liljedahl och Emma Höök, som utsetts till årets Stellakock och Stellasommelier. Foto: Stellagalan
Linnéa Liljedahl och Emma Höök, som utsetts till årets Stellakock och Stellasommelier. Foto: Stellagalan
NYHETER. Linnéa Liljedahl och Emma Höök, som i måndags kväll utsågs till årets Stellakock och Stellasommelier, är överens om att branschen långsamt håller på att förändras till att bli mer jämställd. "Vi måste våga ta upp dessa frågor trots att det kan kännas obekvämt, annars riskerar vi att fortsätta trampa i samma gyttja.", säger Emma Höök.
Annons

Linnéa Liljedahl driver tillsammans med sambon Peter Eriksson restaurangen Linnea&Peter i Örnsköldsvik. De flesta känner nog igen henne från TV-programmet Kockarnas kamp, där hon tog sig till finalen 2018. Nu kan hon även addera titeln ”Stellakock 2021” till meritlistan.

Grattis Linnéa, hur känns det?

– Det känns superkul. Jag är inte riktigt van vid att vinna den här typen av saker, så det är verkligen en självförtroendeboost. Jag känner faktiskt att jag kan slappna av mer i min roll nu framåt, för jag har fått en bekräftelse på att det jag gör funkar, säger Linnéa Liljedahl.

Stellagalan riktar strålkastarljuset mot kvinnliga stjärnor inom den svenska gastronomin. Varför behövs en sådan gala? 

– Vi pratade faktiskt mycket om just detta på galan. Det är fantastiskt kul att Stellagalan finns, men samtidigt borde den inte finnas. Men än så länge behövs det en gala som lyfter just kvinnor. Förhoppningsvis kommer vi bara mer och mer att se en övergång till det nya normala, där vi lyfter fram kompetenta personer i stället för kvinnor eller män.

Hur ser du på representationen i branschen i dag?

– Jag tycker att man kan se en liten förändring, där branschen som helhet plockar fram fler kvinnor. Det sker också en viktig attitydförändring kring vem som kan bli kock och hur en ledare ska vara. De stereotypiska kvaliteterna som har klassats högt tidigare håller på att suddas ut. Jag tycker också att man ser fler unga tjejer som tar för sig på ett väldigt naturligt sätt, Desirée (Jaks, kökschef på Spesso, red. anm) som var nominerad tillsammans med mig är ett bra exempel, säger Linnéa Liljedahl.

Emma Höök, sommelier och ägare till prisade Talldungens Gårdshotell i Brösarp, belönades med titeln ”Stellasommelier 2021” under galan. I motiveringen stod bland annat att Emma är en ”svårslagen vinnare” som ”levererar vin på ett avspänt och internationellt sätt”.

Grattis till utmärkelsen Emma, vad betyder den för dig?

– Det är så jävla roligt att lyftas fram på det här ärofyllda sättet av branschkollegor som ser och uppskattar det man gör. Jag blev tårögd när jag läste motiveringen, det var en vinst i sig att höra deras ord, säger Emma Höök.

Vad tänker du om att Stellagalan fortfarande behövs?

– Så länge det ser ut som det gör, där fördelningen av vilka som syns och hörs i media är 70 procent män och 30 procent kvinnor, behövs den här typen av gala.

– Jag upplever att branschen under de tio åren som vi har drivit Talldungen har blivit bättre på att föra samtalet kring representation, men vi måste hela tiden aktivt motverka fördomar och våga ta upp dessa frågor trots att det kan kännas obekvämt. Annars riskerar vi att fortsätta trampa i samma gyttja.

– Jag tror också att det är otroligt viktigt att synliggöra förebilder. För mig är det jättestort att jag kan få vara en förebild som visar att det faktiskt går att vara kvinna, trebarnsmamma, chef, egenföretagare och uppenbarligen någon som andra tycker kan något om vin. Representation gör hela skillnaden, det är avgörande för att få en mer verklighetsförankrad världsbild, säger Emma Höök.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...