Annons

STF öppnar upp med färre platser

zoom Jämtlandstriangeln med Blåhammaren och Storulvåns fjällstationer öppnar upp under begränsade former. Foto: Anette Andersson
Jämtlandstriangeln med Blåhammaren och Storulvåns fjällstationer öppnar upp under begränsade former. Foto: Anette Andersson
NYHETER. För att följa restriktionerna kommer Svenska Turistföreningen, STF, att erbjuda 30 procent färre platser när fjällanläggningarna öppnar inför sommaren. Det kommer dessutom för första gången vara nödvändigt att förboka och förskottsbetala sitt boende.
Annons

När STF nu förbereder sig inför sommarsäsongen är tanken är att kunna öppna upp fjällverksamheten, men stora förändringar har införts när det gäller bokning och förskottsbetalning, utbud, service och sortiment på plats.

Utifrån rådande omständigheter kommer fjällstugorna endast att ta emot gäster som har förskottsbetalat sin vistelse och det kommer att finnas ett begränsat antal förköp per stuga och natt för att säkerställa att det inte blir för trångt i respektive stuga.

– De gamla fjällrävarna, som är vana vid att kunna ge sig ut och vandra utan att planera sitt boende, de kommer nog att uppleva förändringen tydligast. Men vi gör ju allt detta för att skapa trygghet och för de mer ovana vandrarna känns det nog mer naturligt att förboka sitt boende, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig STF.

Det kommer med andra ord inte att, som tidigare, finnas någon möjlighet att övernatta i en stuga om man inte har förskottsbetalat. Men självklart kommer gäster i en eventuell nödsituation att få tak över huvudet precis som tidigare.

– När det gäller situationer då vädret slår om eller om någon blivit skadad, har vi nödrum på alla stugor. Men det är viktigt att komma ihåg att i år gäller detta alltså enbart vid nödsituationer, alla andra måste förboka sitt boende.

Hur mycket färre platser handlar det om att ni kommer att kunna erbjuda totalt?

– Det är ungefär 30 procent färre platser både på fjällstationer och i våra fjällstugor.

Andra anpassningar som kommer att göras är bland annat att alla stugköken inför ett maxantal på hur många personer som får vistas där samtidigt, butikerna har kortade öppettider och resturangena på fjällstationerna kör med enklare restaurangkoncept.

Dessutom ställs samtliga guidade turer och grupparrangemang som löper över flera dagar in.

På STFs fjällstationer ser bokningsläget bra ut för sommaren, men om dessa tidiga förhandsbokningar går att genomföra eller inte beror helt på myndigheternas direktiv om inrikesresandet i sommar.

– Det är ju verkligen tio miljonersfrågan just nu, om vi kommer att få resa inom landet eller inte, säger Jenny Engström.

Kommer fjällstationerna och -stugorna klara av att hålla öppet bara med lokal turism?

– Vi kommer hålla öppet, det hade vi ju redan över påsken med samma restriktioner som nu. Men det är klart att det kommer att bli kännbart, även om vi redan nu gjort förändringarna i matutbudet till exempel, och vi även rekryterat en mindre personalstyrka.

– Men vi hoppas ju verkligen att vi ska kunna erbjuda fjällvidderna, man kan verkligen hålla distans och om alla väl förberedda så tror vi att kommer det att fungera.