Annons

STF stänger sina fjällstugor

zoom Foto: STF
Foto: STF
NYHETER. För att förhindra smittspridning har Sveriges Turistförening, STF valt att stänga samtliga fjällstugor från och med 30 mars. ”FHMs nya regler till restauranger för att minska trängsel sände en signal”, säger SFTs generalsekreterare Magnus Ling.
Annons

Så sent som i tisdags publicerade Besöksliv en intervju med Sveriges Turistförenings, generalsekreterare Magnus Ling där han sa att ambitionen är att fortsätta hålla öppet majoriteten av STFs anläggningar.

– Fram tills idag känner vi att vi kunnat uppfylla råd och rekommendationer från myndigheter genom bl.a. förbättrade instruktioner och checklistor kring hur vi ska hantera och minska riskerna för smittspridning i våra fjällstugor. Vad vi vet har det inte heller funnits smitta i fjällstugornas närområden, säger Magnus Ling.

Men så presenterade Folkhälsomyndigheten på onsdagen de nya reglerna för restauranger och caféer, som fokuserade på åtgärder för att minska trängsel. Regler som Magnus Ling anser skickade en signal även till STFs verksamhet.

– Även om STFs fjällstugor inte bedriver den typen av verksamhet som restauranger så skickade föreskrifterna ändå en signal och utifrån dem menar vi att det är lämpligt att nu stänga STFs fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling.

Totalt är det 44 fjällstugor som stänger, men Svenska Turistföreningens åtta fjällstationer i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna är fortsatt öppna med tydliga rutiner för att minska risken för smittspridning.

– Det är sorgligt att avsluta säsongen redan nu. Vi alla hade önskat annat, men vi vill också att en fjälltur mellan och på fjällstugor ska vara trygg. Det här beslutet bidrar tyvärr till att försvåra den ekonomiska situationen som STF och en stor del av svensk besöksnäring befinner sig i just nu, säger Magnus Ling.