Annons

STF vill få unga att välja fjällsemester istället för Magaluf

zoom Charter i Spanien eller vandra i svensk natur. STF slår ett slag för inhemsk fjällsemester bland unga.
Charter i Spanien eller vandra i svensk natur. STF slår ett slag för inhemsk fjällsemester bland unga.
NYHETER. Intresset för fjällturism bland unga ökar. Men hur bra koll har den yngre generationen? Nu slår Svenska Turistföreningen ett slag för att utbilda de utan fjällvana. 
Annons

Ingen fjällvana? Det vill Svenska Turistföreningen, STF, ändra på. Deras lösning heter ”fjälluffen” och  riktar sig till ungdomar mellan 18–25 år som inte har tidigare fjällvana.

– Det bästa är att vi i denna satsning verkligen får ut fler så att de själva får uppleva det aktiva friluftslivet, säger Niklas Winbom, fjällchef på STF.

 

Enklare och billigare

Under 2014 genomförde STF ett projekt som gick ut på att skicka 300 ungdomar ut på fjället för att ta kartlägga deras syn på fjällvandring.

– I och med projektet kunde vi ganska tydligt se hur den stora osäkerheten var en viktig punkt. Vad ska jag ha för utrustning? Vad krävs av mig? Klarar jag det? Det var vanliga frågor som ungdomarna ställde sig, säger Niklas Winbom.

”Fjälluffen” är en skräddarsydd veckolång tur som börjar med en introduktion i fjällkunskap. Här får ungdomar under en halv dag lära sig om utrustning, karta, kompass och klädsel – grundläggande kunskaper i fjällsäkerhet. Därefter följer praktiska moment. I sex dagar är man ute och vandrar i Lapplands fjällvärld för att sedan avsluta med en natt på Kebnekaises fjällstation.

– Men att vandra är också en prisfråga. Därför har vi gjort den här fjälluffen så pass prisvärd. Hela kursen kostar lika mycket som en enda natt på Kebnekaise under sommaren kostar i vanliga fall, tillägger Niklas Winbom

 

Vill få ut fler unga i naturen

Målet är att fylla sommarens platser på introduktionskursen. Men även att öppna upp för en diskussion kring hur man ska få fler unga ut i naturen.

– Vi vill lyfta frågan. För ungdomar är det ofta en självklarhet att semestra utomlands, men vi vill också göra fjällen till en attraktiv plats. Varför åka till Magaluf när du kan fjällvandra i Sverige, avslutar Niklas Winbom.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...