Annons

Stjärnkrögare öppnar kafé med Svenskt Tenn

zoom Petter Nilsson öppnar nytt  Foto: Per-Anders Jörgensen/Petri Restaurant
Petter Nilsson öppnar nytt Foto: Per-Anders Jörgensen/Petri Restaurant
NYHETER.Svenskt Tenn öppnar ett nytt kafé i samarbete med Petter Nilsson, kocken bakom restaurang Petri i Stockholm. Med den nya satsningen hoppas han kunna rekrytera några av alla de som överväger att lämna branschen
Annons

Svenskt Tenn har tidigare drivit en tesalong i butiken på Strandvägen i Stockholm. Under senhösten öppnar företaget en helt ny servering i Malmstensbutikens tidigare lokaler, som ligger vägg i vägg och som nu genomgår en omfattande renovering. Kaféet kommer att drivas av kocken och restauratören Petter Nilsson, som tidigare drev Spritmuseums restaurang och numera ligger bakom fine dining-restaurangen Petri på Östermalm. Enligt Petter Nilsson var det flera faktorer som fick honom att tacka ja.

– Dels är det en välbesökt adress, dels är Svenskt Tenn ett företag med stort fokus på hållbarhet och hantverk, något som rimmar väl med det vi gör på Petri. Dessutom är det en dagtidsverksamhet som inte konkurrerar med Petri.

Kaféet kommer att ha samma öppettider som butiken och menyn kommer att bestå av flera olika mindre rätter som kan kombineras efter hunger och smak.

– Det blir säsongsföränderligt och stort fokus på grönsaker, men med möjlighet att addera kött, fisk eller skaldjur.
Rekryteringen har nyligen inletts.

– Jag när en förhoppning om att kunna erbjuda en kvalitativ dagverksamhet för de som vill fortsätta verka i branschen, men ha arbetstider som rimmar bättre med hur samhället är uppbyggt. Det är många i branschen som vill få mer tid att vara med sina barn.

Vid sidan av den stora kompetensbristen bildar även det ekonomiska och politiska läget i världen stora orosmoln för såväl etablerade verksamheter som Petri som nysatsningar.

– Nu är många oroade för stigande priser och inflation och då plockar man bort det som är lättast att plocka bort. Samtidigt var det många som valde att lägga pengar på dyrare vin och mat när de inte kunde resa under pandemin och det kanske de har vant sig vid.

– Vi ska försöka att inte höja priserna på Petri, samtidigt är det många av våra råvarupriser som har ökat med 30 procent. Vi arbetar främst med små, lokala producenter och de har haft det tufft länge, men det verkar som att det är grossisterna som är snabbast med att höja sina priser och det är en skrämmande utveckling.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...