Annons

Danyel Couet tar med köket till Gotland

zoom
NYHETER. Krögaren och kocken Danyel Couet tar sin restaurang Allegrine och flyttar in i Grå Gåsen på Gotland. ”Jag tror inte på sommar i Stockholm”, säger han.
Annons

Som sommarboende på Gotland har Danyel Couet länge haft en dröm om att driva en restaurang på ön. Så när Grå Gåsen öppnade i ny regi uppstod det tycke mellan honom och ägarna Cecilia Westerholm Beer och Björn Westerholm, där olika möjligheter till samarbete började diskuteras.

– Ju mer vi pratade desto mer olika idéer kom upp, och precis som för oss hade allt blivit omkullkastat för dem till följd av corona och mycket hade inte blivit som de hade tänkt, säger Danyel Couet och fortsätter:

– Men de var öppna för att köra och jag själv älskar att snabbt hoppa på saker.

Efter midsommar flyttar restaurang Allegrine med sin personal in i Grå Gåsens lokaler.

Förutom att uppfylla drömmen om en verksamhet på Gotland innebär sommarflytten från storstaden att Danyel Couet kan erbjuda fler i sin permitterade och varslade personalstyrka möjligheten till jobb i sommar. I dagsläget har Allegrine i Stockholm begränsat öppettiderna till torsdag-lördag, och systerkrogen Bar Etables lunchservering har flyttat över till Allegrine.

– Jag tror inte på Stockholm i sommar, jag tror att alla kommer att försvinna, så det är ingen mening att ha öppet. Men på Grå Gåsen blir det en väldigt stor restaurang, så jag kommer även att kunna erbjuda gotlänningar sommarjobb.

Hur blir upplägget på maten?

– Det finns många olika delar och områden på Grå Gåsen där det kommer att serveras mat. Sedan finns festvåningen Gåsens Björklunda, och vi kommer även att stå för köket där.

– Det blir en jättebred meny med bas i det franska köket. Sedan är det viktigt att säga att det ska vara mat för alla, ingen fine dining. Det är en stor krog med 200 platser, där vi kommer att servera frukost, lunch och middag sju dagar i veckan.

Fram tills i slutet av förra veckan var det ovisst om vi fick resa. Vad har du fått för respons på initiativet?

– Alla som jag pratar med tycker att detta är väldigt roligt och vill vara med. Vi kommer att ha spelningar, dj:s och evenemang. Det är inte svårt att få tag på önskeartister just nu, och många är sugna på att jobba och ha kul.

– När vi köpte Grå Gåsen och Gåsens Björklunda var drömmen just ett vardagsrum att hänga i från förmiddagen till sent på kvällen, med mat, dryck och underhållning som passar många. Pandemin satte allt på sin spets, men nu märker vi på hotellbokningarna att gotlandslängtan ökar igen. Vi ser fram emot att erbjuda våra gäster mat av en av Sveriges bästa kockar, som dessutom älskar Sudret lika mycket som vi, säger Cecilia Westerholm Beer, hotelldirektör för Grå Gåsen och Gåsens Björklunda.

Samarbetet mellan Grå Gåsen och Allegrine inleds efter midsommar, efter att inspelningarna av årets Så Mycket Bättre avslutats.