Annons

Stockholm vill bli norra Europas ledande evenemangshuvudstad

zoom Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm. Foto: Pressbild
Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm. Foto: Pressbild
NYHETER. Tillsammans med näringslivet och besöksnäringen tar staden ett helhetsgrepp kring kommande evenemang. 2023 står Stockholm värd för finalspelet i handboll för herrar. 2025 har Svenska Ishockeyförbundet valt Stockholm som huvudort för finalspelet i herrarnas VM. Sammanlagt satsar staden 40 miljoner kronor på de här två mästerskapen.
Annons

De planerade evenemangen är tänkt att positionera Stockholm på den internationella arenan. Syftet är att få fler besökare, företag och investerare att upptäcka staden, vilket i sin tur förväntas resultera i att resande stimuleras både lokalt, nationellt och internationellt.

Effekten bidrar till stadens utveckling, fler arbetstillfällen och långsiktiga positiva samhällsekonomiska effekter, enligt Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholm.

– Det är mycket glädjande att kunna sätta två VM-satsningar i ett större sammanhang tillsammans med Stockholms näringsliv. Evenemang gör staden rikare i upplevelser för medborgarna och besökarna. Evenemang skapar nya jobb och säkrare villkor för arrangörer. Det ger näringslivet bättre möjligheter att verka i staden, säger hon i en kommentar.

Satsningen på två VM uppskattas kunna ge 700 miljoner kronor i beräknade turismekonomiska effekter för 2023-2025 – pengar som gagnar hela Stockholm och inte minst besöksnäringen. Satsningen på VM motsvarar även 500 årsarbetstillfällen och görs tillsammans med näringslivet.