Annons

Stockholmare är Årets Fjällkock

zoom En glad vinnare! Magnus Åkerström har kammat hem titeln Årets Fjällkock. Foto: Lisa Eliasson
En glad vinnare! Magnus Åkerström har kammat hem titeln Årets Fjällkock. Foto: Lisa Eliasson
NYHETER. Nu har vinnaren av Årets Fjällkock 2018 korats och det blev Magnus Åkerström, till vardags souschef på Stadshuskällaren i Stockholm, som tog hem priset: ”Det känns jättebra, jag tävlade för att vinna”.
Annons

Den jämtländska matlagningstävlingen Årets Fjällkock arrangeras av Matakademien och under lördagskvällen utsågs årets vinnare på Holiday Club i Åre. De fyra tävlanden lagade varmrätter baserade på råvaror från vildmarkens skafferi – och bakom vinnarreceptet stod Magnus Åkerström från Stadshuskällaren i Stockholm.

Grattis, hur känns det här?
– Tack, det känns jättebra, jag tävlade för att vinna. Det var extra kul att slå min kollega Magnus Santesson, köksmästare på Stadshuskällaren, som också var med.

Vad betyder vinsten för dig?
– Det var ett år sedan jag tävlade sist, när jag vann Årets Unga Kock. Så det är skönt att vinna igen, för mig är det en egoboost.

Hur kommer det sig att du tog hem titeln Årets Fjällkock?
– Jag tror att jag hade den mest avancerade och mest smakrika rätten, jag är särskilt stolt eftersom vi bara hade en timme och en kvart på oss.

Vilka råvaror valde du?
– Jag hade timjansstekt renytterfilé med jordärtskockskräm, timjanssyltade hjortron, picklad jordärtskocka, friterad jordärtskocka, krispig svart trumpetsvamp och inlagda granskott. Till det serverade jag en viltsky smaksatt med enbär, timjan och rödbeta.

Varför just dessa råvaror?
– De ligger mig varmt om hjärtat eftersom det är goda grejer som är enkla att laga fantastisk mat på. Jordärtskocka är min stora favorit, den är bred i smaken och går att använda till allt från förrätt till dessert.

Beskriv din relation till fjällmaten.
– Det är mat som jag gillar att laga, naturliga rätter utan tjafs. Jag tycker att det i fjällen finns extremt mycket naturtillgångar, så det här är en tacksam kocktävling att vara med i.

Vilket moment var svårast i tävlingen?
– Det var att komma till ett nytt kök och snabbt göra sig hemmastadd.

Vad är du mest nöjd med?
– Jag är nöjd med att jag till 99 procent satte alla smaker.

Hur har du förberett dig för tävlingen?
– Det här är mat jag brukar laga i restaurangen så jag har fått tillfälle att träna varje dag. Utöver det har jag pluggat in mitt recept.

Till sist, hur ska du fira?
– Köksmästare Magnus Santesson har kört mig hem till Stockholm, det var hans belöning till mig eftersom jag vann. Och nu ska vi ta ett glas champagne innan jag åker hem och firar med mina ungar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...