Annons

Stockholmska korad till Årets Fjällkock

zoom Katja Nyqvist och hennes vinnarrätt med bland annat ren och enbär.
Katja Nyqvist och hennes vinnarrätt med bland annat ren och enbär.
NYHETER. Hon är Stockholms-tjejen som kavlade upp ärmarna på kockrocken och vann en jämtländsk matlagninsgtävling. Träffa Katja Nyqvist, till vardags i köket på restaurang Jazzköket – och numer korad till Årets Fjällkock. 
Annons

Vad betydde det för dig att vinna?

– Det ger en liten egoboost att trots att jag inte är från Jämtland själv så har jag lärt känna matregionen och de lokala råvarorna så pass att det räcker till en vinst. Och att jag vann över tre stycken killar!

 

Vad var det som fick dig att ställa upp?              

– Det var min förra chef Fia Gullikson, tidigare krögare vid Jazzköket, som tyckte att jag skulle skicka in ett recept.

 

Vilket tävlingsmoment var tuffast?                      

– Att samsas om en spis och att kliva in i ett nytt kök jag inte sett tidigare.

 

Vilka lokala råvaror, typiska från fjäll, sjö och skog, valde du att jobba med – och varför just dem?

– Jag valde rensadel från Blindh Ren – en renskötarfamilj i Funäsfjällen,  rönnbär, rökt märgben, svartkål, syrad grädde och enbär. Varför? Jo, det finns många renstammar i Jämtland och Härjedalen. Rönnbär har blivit lite bortglömda trots att de är otroligt goda och passar utmärkt till vilt. Rökt märg lägger alltid till en ny dimension till rätten och svartkål för dess mångsidighet.

 

Varför tror du att du vann?         

– Juryns kommentar var ett att alla smaker var perfekt balanserade och att rätten var otroligt vacker. Jag får ju lita på deras ord!

 

Du arbetar till vardags på Jazzköket i Östersund. Vilken typ av lokalt mathantverk vill du prisa i din närhet?

– Jazzköket har ju alltid jobbat bara med lokala råvaror och har alltid strävat efter att introducera de lokala mathantverkarna till konsumenten. Jag skulle säga alla häruppe som vågar satsa och inte skräms av att det är svårt att vara bonde eller odlare. 

 

Har du någon lokal förebild inom gastronomi som betytt extra mycket för Jämtland, enligt dig?

– Magnus Nilsson är ju självklar när det gäller Jämtland. Fia Gulliksson som outtröttligt föreläser om Jämtland runt om i Norden och alla dessa otroligt drivna producenter som kämpar och satsar och som har gjort Jämtland till den mest mathanverkstäta region i Sverige

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter