Annons

Stor besvikelse bland nöjesparkernas medarbetare

zoom Ludvig Falkman på sin post på Gröna Lund. Foto: Privat
Ludvig Falkman på sin post på Gröna Lund. Foto: Privat
NYHETER. Beslutet att nöjesparkerna kommer att förbli stängda kom oväntat för många säsongsarbetare. ”Att vi inte får öppna och ta emot gäster känns i allra högsta grad tråkigt”, säger Ludvig Falkman, som skulle jobbat som teamledare på Gröna Lund i sommar.
Annons

När beskedet kom på måndagen uttryckte Parks & Resorts koncernchef det som ”helt overkligt”. Inom koncernen står nu 2500 medarbetare utan jobb i sommar.

– Vi hade inga kontrakt sedan en tid tillbaka och nu har vi informerat alla om att det inte blir några jobb i år, säger koncernchef Christer Fogelmarck.

För 22-åriga Ludvig Falkman, som skulle ha jobbat som teamledare på Gröna Lund i år, kom regeringens besked minst lika oväntat.

– Jag hade ställt mig in på att vi skulle kunna öppna, om även på ett annat sätt än tidigare. Jag var förberedd på att det skulle komma att bli en helt annan säsong, men inte på att vi inte skulle få öppna alls. Det är verkligen ett jättetråkigt besked.

Ludvig Falkman har säsongsarbetat på Gröna Lund sedan 2017. Han har träffat sin sambo och många av sina bästa vänner bland kollegorna och förutom den efterlängtade arbetsgemenskapen kommer han nu att förlora en stor del av den inkomst han hade räknat med i sommar.

– Det blir ett stort inkomsttapp, men jag har lyckats få ett kundtjänstjobb på deltid så jag klarar mig i alla fall. Jag vet vissa av mina kollegor som nu står helt utan inkomst, säger Ludvig Falkman.

I sommar skulle han ha avancerat från sin tidigare roll som entrévärd till tjänsten som säsongschef för entréerna och kassan.

– För mig personligen känns det extra tråkigt att jag inte kommer att få hoppa upp ett snäpp i karriären, som jag verkligen hade sett fram emot. Nu känns det kom att jag halkar bakåt istället.

Precis som många av sina kollegor, arbetar Ludvig Falkman inte bara under sommarsäsongen på Gröna Lund. Han jobbar även under hösten, i samband med Halloween, samt inför julbordet. Sammanlagt brukar det bli närmare nio månader per år.

– Att jobba på ett tivoli är en fantastisk förmån, det är så mycket glädje i luften. Och vi har en otrolig arbetsgemenskap, jag vet att vi hade kunnat hjälpa varandra att få den här sommaren att nästan kännas som vanligt, trots alla restriktioner. Att vi nu inte får öppna och ta emot gäster känns i allra högsta grad tråkigt, säger Ludvig Falkman.

Christer Fogelmarck betonar att Parks & Resorts är oerhört tacksamma för att säsongsarbetarna så lojalt har väntat in beskedet om parkerna kommer att få öppna eller inte.

– Vi hoppas att vi kan välkomna dem tillbaka nästa år. Det kan vara svårt att se nu, men motgångar kan ofta bidra till nya möjligheter. Jag önskar alla varmt lycka till tills vi ses igen, säger Christer Fogelmarck.

Philips MediaSuite  – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Philips MediaSuite – Nu med Netflix och Chromecast built-in

Enkel för gästerna att använda och kostnadseffektiv för hotellen. Philips MediaSuite är marknadens mest kompletta TV för hotell och professionella verksamheter