Annons

Stor hotellaffär när HNA tar över Carlson Hotels och Rezidor

zoom Kinesisk koncern tar över.
Kinesisk koncern tar över.
NYHETER. Jätteaffären i hotellbranschen bäddar för fler gäster från Asien på Radisson Blu i Sverige. Kinesiska HNA tar över Carlson Hotels och Rezidor där Radisson Blu ingår.
Annons

HNA Group, ett av världens 500 största bolag, har hotellverksamhet som ett av sina affärsområden. De har gjort upp med amerikanska Carlson Hotels ägarfamilj om att ta över hotellkoncernen. Med på köpet följer Rezidor som är noterat på Stockholmsbörsen men där Carlson Hotels kontrollerar en majoritet.

I Rezidor ingår bland annat Radisson Blu med hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg och Park Inn by Radisson.

– Som en del av HNA Tourism Group kommer Carlson Hotels att ha möjligheter att erbjuda våra gäster med övernattningar världen över, säger David P Berg, vd för Carlson Hotels i ett pressmeddelande.

Bai Haibo, styrelseledamot i HNA Group, säger att den nya ägaren tänker ”öka tillväxten genom att investera substantiellt i verksamheten”. Frågan är vad planerna kommer att innebära konkret för de svenska hotellen. I Göteborg har tillströmningen av kinesiska gäster till stans hotell ökat sedan Kinakontrollerade Geely tog över Volvo. Radisson Blu har två hotell i staden och de skulle kunna gynnas av det kinesiska övertagandet.

Vill få fler kinesiska gäster

Men Rezidor är än så länge återhållsamma med kommentarer kring vad affären innebär.

– Jag tror inte vi kan svara på det och vi är ett franchisehotell, säger Malin Franck hotelldirektör på Radisson Blu Riverside i Göteborg.

Kollegan Sam Holmberg på Stockholm Waterfront säger:

­–Tyvärr kan jag inte kommentera. Allt går genom vårt huvudkontor.

Där svarar Christian Reiter, medieansvarig, på mejl:

– Det finns uppenbart planer på att utnyttja HNA:s starka position i Asien och att få fler asiatiska och kinesiska gäster till Europa, Mellanöstern och Afrika.

Affären kan ta flera riktningar

Planen är att affären ska slutföras under andra halvåret. Affären kompliceras av att Rezidor är börsnoterat och att de nya ägarna måste få de mindre aktieägarna att gå med på ett uppköpserbjudande. Bland ägarna som måste säga ja finns exempelvis Fjärde AP-fonden. Ett annat alternativ är att Rezidor blir kvar på börsen och HNA säljer en del av sina aktier.

[LÄS MER: Anders Johanssons blogg ”Radisson blir kinesiskt”]

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

Två ikoner slås samman för att revolutionera hotellbranschen

När Amet & Partners och italienska världsaktören La Bottega slår sina påsar ihop bildas en ny jätteaktör. AMEGA LAB har som mål att omdefiniera upplevelsen av bekvämligheter