Annons

Stor ovisshet kring nöjesparkssommaren

zoom Lisebergs berg- och dalbanor Lisebergbanan, Helix, Balder och Valkyria. Foto: Liseberg
Lisebergs berg- och dalbanor Lisebergbanan, Helix, Balder och Valkyria. Foto: Liseberg
NYHETER. I nästa vecka och veckan därpå öppnar nöjesparkerna i våra nordiska grannländer, men i Sverige råder ännu stor ovisshet Liseberg, Gröna Lund och andra kommer att få öppna alls i sommar. ”Att Liseberg tvingas hålla stängt drabbar hela Göteborg som destination”, säger vd Andreas Andersen.
Annons

I förra veckan kom beskedet att Liseberg ställer in sommarens samtliga konserter – de med världsstjärnor som Tom Jones så väl som de på nöjesparkens barnscener.

– Vi tror faktiskt inte att vi kommer att tillåtas att ha några konserter i sommar, det är helt enkelt inte realistiskt, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Han beskriver läget för nöjesparken som kritiskt eftersom man inte vet om eller när man kommer att få öppna för sommarsäsongen.

– Liksom besöksnäringen generellt är vi allihop ganska pressade.

Beskedet Sveriges nöjesparker har fått är att de ska lyda under restriktionerna om att endast 50 personer får befinna sig på samma plats under så kallad allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Men att hålla öppet för endast 50 besökare åt gången är inte ekonomiskt möjligt, säger Andreas Andersen.

– Det som är vårt problem är att Sverige har en lagstiftning som inte funkar i en verksamhet som vår.

– Men det man kan konstatera är att nöjesparkerna öppnar i hela Europa nu. Danmark öppnar dem från och med i dag, och Norge, Finland och Danmark. Även tyska nöjesparker öppnar inom ett par veckor. Sverige är stort sett enda landet där man ännu inte får öppna nöjesparkerna, och det är på grund av en teknikalitet i lagstiftningen – vi ligger i fel fack när det gäller tillståndsfrågan, det är frustrerande.

 Vad menar du med att ni är i fel fack?

–Liseberg omfattas av en mycket stor yta, och det finns nog ingen som är bättre på att hantera stora mängder gäster än vi. Vi vill förstås inte öppna med 22 000 gäster, vi har ett mycket bra öppningsprogram och vi står redo, men det ser inte ljust ut.

Enligt Anderas Andersen har Liseberg en kapacitet där parken fungerar som bäst på 25 000 besökare, men vid en öppning under rådande läge tänker han sig max 5 000 till en början för att undvika trängsel.

Har ni fått mer information än allmänheten eller vet ni lika lite om hur det kommer att bli?

– Vi lever i samma ovisshet som alla andra. Vi har en dialog med polisen och Folkhälsomyndigheten, men särskild FHM har mycket att hantera just nu så vår fråga kanske inte prioriteras och det kan man ju förstå.

Att Liseberg tvingas hålla stängt slår inte bara mot nöjesparkens affär, utan mot hela Göteborg som destination, som redan är sargat av att evenemang som Gothia Cup, Partille Cup, Way out West och stora sommarkonserter som Håkan Hellström på Ullevi ställts in.

– För varje kona som omsätts på Liseberg så omsätts tre kronor på stan, och Liseberg drar cirka 25 procent av beläggningen till Göteborgs hotell på helåret, en siffra som är betydligt högre på sommaren. Liseberg är den enda stora attraktion i Göteborg som finns kvar inför sommaren och tvingas vi fortsätta att hålla stängt blir det tufft för turistaffären.

Vad är din realistiska förhoppning i sommar?

– Det är lite som en bergochdalbana, det är jättekonstigt om vi inte får öppna, men å andra sidan kan vi bara konstatera att vi inte vet vad som händer. Jag hoppas förstås att vi får öppna som våra kollegor runt om i Europa, säger Anderas Andersen.