Annons

Stora Turismpriset 2020: ”Alla som har överlevt detta är vinnare”

zoom Loka Brunn är en av vinnarna av Stora Turismpriset 2020.
Loka Brunn är en av vinnarna av Stora Turismpriset 2020.
NYHETER. Den årliga utmärkelsen tar i år en annan form med anledning av coronapandemin. I den 27e upplagan av Stora Turismpriset är samtliga läns nominerade bidrag vinnare.
Annons

Varje år utses 21 vinnare av Tillväxtverkets prestigefulla utmärkelse Stora Turismpriset med prisutdelning i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan.

I årets upplaga av tävlingen var kriterierna för att nomineras anpassade till rådande läge och den kris som hela turism- och besöksnäringen har genomgått och gör fortfarande. Bidragen från landets olika län ska på ett eller annat sätt ha lyckats ställa om sin verksamhet för att bättre klara av krisen.

Man har också, mot bakgrund av pandemin, valt att inte utse en enskild vinnare av Stora Turismpriset. Istället är samtliga nominerade bidrag vinnare av Stora Turismpriset.

– Vi resonerade mycket kring detta och kom fram till att alla som har överlevt den här krisen är vinnare. Vi har valt att lyfta fram de 20 nominerade som skickats in från respektive län, som goda exempel och inspiration för hur man har kunnat ställa om, säger Sanna Berg vid Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism som ligger bakom Stora Turismpriset.

Tillväxtverket presenterar idag 20 vinnande bidrag från 20 län, då Skåne av solidaritet valde att avstå från att skicka in ett enskilt bidrag.

– Skåne ville inte nominera ett företag då de anser att så många borde vara vinnare. Men så är det, ingenting är sig likt i år, säger Sanna Berg.

Några av de vinnande bidragen är Strandnära i Öregrund, som bland annat utökat restaurangplatser med båtar i vattnet; Loka Brunn som med kraftigt minskade bokningar under våren var snabba att ställa om och anpassa sin verksamhet och kommunikation; High Chaparall, som har blivit en helt interaktiv upplevelse med barnen i fokus, och Wikners i Persåsen som aktivt har arbetat med att få besökarna att stanna längre och göra mer i området Södra Storsjöbygden.

Vinnarna får 10 000 kronor vardera som ska användas till en kunskapshöjande aktivitet samt en workshop-dag som fokuserar på aktuella trender och förnyelse.

Prisutdelningen sker digitalt i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan den 25 november.

Läs mer om vinnarna HÄR.