Annons

Stordalen och Samuelsson stärker traineesamarbete

zoom Mattias Jonsson har valts ut att delta i Clarions<br />
 traineeprogram Junior One Year Visa. Foto: Clarion
Mattias Jonsson har valts ut att delta i Clarions
traineeprogram Junior One Year Visa.
Foto: Clarion
NYHETER. Marcus Samuelsson och Clarion hotel investerar i världsomspännande traineeprogram för att locka nya medarbetare. ”Vi vill vara ett föredöme för fler restauratörer”, säger hotelldirektör Henrik Berghult.
Annons

Fredagen den 15 december sätter sig 27-årige Mattias Jonsson, head chef på Kitchen & Table i Östersund, på flyget över Atlanten. Där väntar en anställning som trainee på Marcus Samuelssons världsberömda krog Red Rooster i New York.

Mattias Jonsson har valts ut att delta i Clarions traineeprogram Junior One Year Visa. En eller två unga talanger utses varje år och får möjlighet att arbeta i USA.

– Det är helt fantastiskt att en kock i Östersund får den här chansen, både för hans egen del och för oss som hotell. Det visar på höjden på våra kockar som får chansen att komma ut i världen och praktisera på en topprestaurang i New York, säger Nicki Eby, hotelldirektör på Clarion Östersund.

Hotellen ansöker själva för sin personals räkning, och Marcus Samuelssons stab utser vilka som ska få erbjudas en plats i traineeprogrammet.

– Egentligen var det en av våra medarbetare som erbjöds även den andra platsen, men fick tyvärr tacka nej på grund av sjukdom. Men det visar att vi ligger på en väldigt hög nivå bland alla Kitchen & Table i Sverige, både på mat och service.

Vad säger du om Mattias Jonsson blir kvar i New York?

– Han är för stor för Östersund, han är otroligt duktig så jag ser inte att han kommer tillbaka. Jag hoppas att han tar tillfället i akt och ser sig om i världen, men han är varmt välkommen tillbaka om han vill, säger Nicki Eby.

Samuelssons initiativ

Marcus Samuelsson och Petter Stordalen har ett långvarigt samarbete som började med Norda Grill & Bar på Clarion Hotel Post i Göteborg. Restaurangruppen By Marcus Samuelsson ägs idag av Petter Stordalens Nordic Choice Hotels tillsammans med Marcus Samuelsson Group.

Där ingår Kitchen & Table, Norda och Eatary Social.

Initiativet till samarbetet kommer från den svenske stjärnkocken. Han ses som en förebild som kan inspirera unga talanger inom Clarions By Marcus Samuelsson.

Stärker samarbetet kring traineeprogrammet

Traineeprogrammet har körts på försök ett par år och nu har Clarion och Marcus Samuelsson beslutat sig för att permanenta det. Även i fortsättningen kommer endast en eller två personer per år inom Clarions restauranger att utses. Det är en unik möjlighet eftersom det endast är anställda hos Clarion som får chansen.

– Syftet är att attrahera och utveckla våra medarbetare genom att vara en hållbar arbetsplats. Jag hoppas att vi som attraktiv arbetsgivare också blir ett föredöme för fler restauratörer och att vi tillsammans kan stärka branschens, säger Henrik Berghult, koncerndirektör för Clarion Hotel.