Annons

Stordalen storvarslar till följd av coronaspridning

zoom Foto: Nordic Choice
Foto: Nordic Choice
NYHETER. Hotelljätten Nordic Choice varslar 7 500 anställda, varav 4 500 i Sverige. Det säger koncernchefen Torgeir Silseth i en intervju med Dagens Industri. Varannan anställd i Sverige berörs.
Annons

Coronaepidemin har försatt Petter Stordalens Nordic Choice i ett akut läge.

– Våra intäkter är på väg att försvinna helt, säger Torgeir Silseth i Di-intervjun.

Av de 7500 anställda som varslas finns 4500 i Sverige och 3000 i Norge och Danmark. Varslet omfattar 44 procent av kedjans totalt 17 000 anställda.

Hotellkedjans beläggning har rasat till 10 procent mot normalt 60-70 procent. Enbart i Stockholm har Stordalens hotell tappat 35 procent av intäkterna jämfört med i fjol.

Botten är inte nådd än enligt Silseth.

– Nej. Det blir värre innan det blir bättre, både smittan och dess ekonomiska konsekvenser. Största osäkerheten för oss nu är tiden, hur länge det här kommer att pågå, säger han.

Nordic Choice tappar en halv miljard i månade om hälften av intäkterna försvinner.

– Vi vill behålla alla våra anställda och hoppas att inte behöva realisera varslen, men nu går det inte längre. Tusentals hotellrum står tomma, säger koncernchefen.

De svenska åtgärderna med bland annat permittering och uppskjutna skatter räcker inte enligt Torgeir Silseth.

– Bra, men otillräckligt. Pandemin måste stoppas, men det är väl tungt att besöksnäringen ska ta hela notan, säger han.

– Politikerna måste lyfta bort en del av de mest utsatta företagens löpande kostnadsbas – skatter, moms, arbetsgivaravgifter – inte bara skjuta upp dem. Då riskerar man att skapa ett otal företag, som på grund av lån och skulder, ändå inte klarar sig när de väl kommer ut på andra sidan. Det blir en andra våg av företag som går omkull och förlänger krisen, varnar han.