Annons

Storfavoriten Johan Backéus vann Årets Kock: ”Äntligen!”

zoom Vinnare! Johan Backéus från Sundsvall är Årets Kock 2017.
Vinnare! Johan Backéus från Sundsvall är Årets Kock 2017.
ÅRETS KOCK. Efter en nervpirrande väntan – nu står det klart att Johan Backéus är vinnare av Sverige mesta matlagningstävling. Efter fyra försök var det revanschlustan som tog honom till seger: ”Hela livet har formats efter det här, det känns så skönt att det äntligen är över”.
Annons

Guldkonfettin yrde i luften och jublet tycktes aldrig ta slut. Ett hav av vita kockrockar omfamnade Johan Backéus och kastade honom upp i luften som segergest. När han väl nådde mark igen tog det några sekunder innan kocken samlade sig.

–Äntligen!

 

Efter fyra försök blev det äntligen en seger för Sundsvalls-sonen Johan Backéus. De senaste åren har hans liv mestadels kretsat kring att vinna Årets Kock. Som Besöksliv tidigare har rapporterat var Johan Backéus en av tävlingens mesta favoriter.

Du har tippats som storfavorit. Har du känt pressen?

–Det fanns många duktiga tävlande och som dessutom har tävlat en hel del förut. Så jag borde väl ha känt mer press men jag har gjort mitt, kört mitt race. Jag har ingen aning om vad de andra lagar så det är svårt att känna konkurrensen på det sättet.

 

Hur gick tankarna när du fick veta att du kammat hem guldet?

–Jag var helt tom, svag i benen och gråtfärdig. Jag tänkte ”Är det sant”? Vad ska jag göra nu?

 

Vågade du hoppas på guldet?

–Silvermedaljen förföljer ju mig så jag hoppades verkligen inte på den. När bronset hade ropats upp så tänkte jag att jag kommer ramla ihop om det ropar upp mitt namn. Men sen när jag inte fick den så kom paniken, skulle jag bli utan?

 

Kommer du att tävla i matlagning igen?

–Ja, det kommer jag att göra. Det finns bara en tävling kvar [Bocuse d’Or – Kock-VM]. Men vi får se när det blir av. Hela mitt liv har upptagits av det här. Jag är så otroligt glad över att ha haft min flickvän Birgit, hon har jobbat hårdare än jag under den här tiden. Utan henne hade det aldrig gått. Inte utan mamma och pappa heller, för den delen.

 

Vad har du lärt av att tävla i Årets Kock?

–Att envishet lönar sig. Daniel Räms [kock på Lilla Ego] sa till mig när jag tog silver 2013 att ” ge inte upp”, och 2014 sa han ”På’t igen”. Jag är så glad över att jag aldrig gav utan smidde medan järnet var varmt. Det är mitt tips till andra som vill tävla, ge inte upp!

 

En av tävlingsrätterna var en servering med helt vegetariska rätter. Vad tyckte du om det nya momentet?

–Det är kul att de valde det. Fem rätter kanske var för många, men jag tycker det gick bra.

 

Hur ska du fira? Och vad ska du göra sen?

––Jag ska sitta ner och ta en bärs med min flickvän. Fundera på allt som hänt och prata med mamma och pappa.  Sen ska jag landa i det här och blicka framåt. Det här året kommer att bli kul som fan. Jag måste förvalta det här nu. Det är in med nästa växel och köra på.

 

Skulle du vilja öppna egen restaurang?

– Absolut. Jag och min flickvän Birgit funderar på att öppna eget framöver. Men då funderar vi på Sundsvall för där behövs det fler bra restauranger. Vi får prova det först och går det inte så går det inte. Stockholm står alltid kvar.