Annons

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

zoom 2 x segrare. Jimmi Eriksson, Kocklandslaget, och Annie Lundin, lagkapten för Juniorkocklandslaget, sopade banan under NM i Lahtis.
2 x segrare. Jimmi Eriksson, Kocklandslaget, och Annie Lundin, lagkapten för Juniorkocklandslaget, sopade banan under NM i Lahtis.
NYHETER. Det blev storslam för både Kocklandslaget och Juniorkocklandslagets kockar under helgens NM. För guldmedaljerna stod Jimmi Eriksson och Annie Lundin.
Annons

Det blev två gånger guld när Sverige tävlade i Nordiska Mästerskapen i finska Lahtis. Annie Lundin, som är lagkapten för Juniorkocklandslaget, besegrade tvåan Finland och trean Norge med sin tolkning av de obligatoriska råvarorna.

Tävlingen i NM går till så att alla tävlande får en råvarukorg, vars innehåll annonseras kvällen innan. Då har kockarna en timme på sig att skapa sin meny med papper och penna.

Vissa huvudingredienser är obligatoriska att använda – i det här fallet bland annat hälleflundra till förrätten, lammrostbiff och lammlever till varmrätten samt lakrits, rabarber och choklad till desserten. Tre rätter ska lagas på sex timmar och 15 minuter.

− Det var väldigt roligt, både i köket och utanför, säger Annie Lundin.

Vad var svårast tycker du?

− Desserten, det tyckte nog alla. Det fanns bara två blasters, alltså snabbfrysar, så det var svårt att hinna med.

Vad tar du med dig vidare?

− Jag tycker det var en riktigt kul tävlingsform. Och det är något speciellt med att tävla med nordiska länder, eftersom alla blir goda vänner och hejar på varandra. Jag fick ny kunskap och bra erfarenheter som jag kommer kunna ta med mig till träningen med Juniorkocklandslaget.

”Jag gillar inte lever”

Jimmi Eriksson har tidigare tävlingserfarenheter – senast som vinnare av Årets kock 2016, och nu nordisk mästare.

− Det känns otroligt skönt, säger han. Men det var svårt, så jag var inte alltför självsäker.

Vad var svårast att få till?

− Tajmingen, att lägga ut ett schema. Förrätten ska ut efter fyra timmar, varmrätten efter fem och desserten efter sex timmar. Sen är lammlever inget jag är särskilt förtjust i personligen. Det är enkelt att jobba med råvaror som man tycker om, men det var svårt att tänka till hur kring man skulle göra med levern. Lakrits i desserten var också svårt att kombinera tillsammans med rabarber och choklad.

Även en tävling i servering hölls samtidigt, där svenske Gustav Cansund hamnade utanför prispallen. Med två guld vann det svenska laget ändå sammantaget. 

Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget påbörjar inom kort träningen inför VM i Luxemburg i november 2018.