Annons

Stort intresse för hållbarhetsmärkning i Västerbotten

zoom Diplomeringen Västerbotten Experience handlar om hållbara,<br />
 kvalitetssäkrade natur- och kulturupplevelser. Foto: Visit Västerbotten
Diplomeringen Västerbotten Experience handlar om hållbara,
kvalitetssäkrade natur- och kulturupplevelser.
Foto: Visit Västerbotten
NYHETER. I våras lanserade region Västerbotten kvalitetsmärkningen Västerbotten Experience med målet att få företag i regionen att sluta upp bakom för att bidra till ökad hållbarhet inom besöksnäringen. Gensvaret från företagen har varit stort.  
Annons

”Diplomeringen Västerbotten Experience handlar om hållbara, kvalitetssäkrade natur- och kulturupplevelser av internationell standard. Den ska göra det lättare att hitta och ta del av det bästa i Västerbotten”, sa Annika Sandström projektledare för Region Västerbotten till Besöksliv i juni.

Målet har varit att få företagen inom regionen att ansöka om diplomering eller märkning för att generellt höja den hållbara statusen på upplevelserna i regionen. Så här fyra månader senare är Annika Sandström nöjd med arbetet.

 Vi arbetar enligt den plan och modell som vi har utvecklat och vi har idag fler intresserade företag och kluster än vad vi från början hade räknat med.

 Hur många företag har diplomerat sig?

– Idag har vi drygt 40 företag och ytterligare 40 som har genomgått granskning men som ännu inte är riktigt klara. Vi avser att även fortsätta granska ytterligare företag som visar intresse.

Målet var fem så kallade kluster med minst fem företag i varje. Men man har redan gått i mål med råge, så det nya målet är hundra diplomerade företag i september 2020.

 Vad händer nu, vad vill ni åstadkomma på sikt?

 Det långsiktiga målet är att genom Västerbotten Experience som metod för hållbarhets- och kvalitetssäkring, göra Västerbotten till en region känd för just hållbar naturturism och att vi kan motivera fler både företag och kluster att arbeta mer hållbart.

 Vi har ett nära samarbete med Naturiturismföretagen som står bakom certifieringen Nature’s Best och vi kommer att genomföra inspirationsträffar i Västerbotten för att locka företag att certifiera sig. Inför den certifieringen är Västerbotten Experience en utmärkt förberedelse.

– Vi tror på en bredare bas av Västerbotten Experience-diplomerade företag och en spets av ca 20 företag med Nature’s Best, så de kompletterar varandra.