Annons

Strejkvarslade företag: ”Medför en viss oro”

zoom Grand Hôtel i Stockholm och nio Scandic-hotell finns bland de företag som berörs.
Grand Hôtel i Stockholm och nio Scandic-hotell finns bland de företag som berörs.
NYHETER. Förhandlingarna om nytt avtal mellan Visita och Hotell- och restaurangförbundet, HRF, strandade igår och HRF varslade 19 företag i sex städer om strejk. 
Annons

Varslet som HRF lagt skulle innebära att strejk bryter ut den 19 april klockan 06.00 om inte medlarna har fått till en överenskommelse innan dess. Facket har kallat medarbetare vid 19 företag till strejk, liksom lagt en blockad mot nyanställningar och av inhyrning av personal. De berörda företagen som Besöksliv talat med hoppas att medlarna lyckas med sin uppgift.

 

 

 

Ann Ekengren, HR-chef på Nordic Choice.

Hur agerar ni nu?

– Vi har kontaktat de tre av våra hotell som berörs och informerat dem om vad som gäller. Facket går hårt ut om hur de väljer att tolka lagen och menar bland annat att strejken ska omfatta alla medarbetare oavsett om de medlemmar i facket eller inte, men HRF kan bara ta ut sina medlemmar i strejk. Övriga har fritt val att jobba som vanligt. Så vi måste vi gå ut med vår information om hur vi ser det så får medarbetarna ta ställning själva.

Hur räknar ni med att bli påverkade?

– Vi försöker ta reda på det, hur många som är fackligt anslutna och hur stor påverkan en strejk kan ha på verksamheten. Målsättningen är att hålla i gång på så sätt att gästerna inte ska påverkas. Och vår absoluta förhoppning är att vi ska nå en lösning så klart.

Hur är stämningen?

– Det är klart att det är en viss oro och osäkerhet om vad som ska ske. Många har inte varit med om strejk tidigare så det är många frågor som kommer upp och mycket information krävs om vad som gäller.

 

 

 

Heidi Wold, Communication director Sweden, Scandic Hotels.

Hur agerar ni nu?

– Vi respekterar processen och avvaktar hur det utvecklas. I övrigt hänvisar vi till parterna för att kommentera själva förhandlingen.

Hela nio Scandic-hotell omfattas av varslet. Hur är stämningen?

– Stämningen just nu är att vi är vid gott mod och verksamheten fortsätter precis som vanligt. Vi vidtar inga åtgärder. Inget ska ju hända innan den 19 april. Och vår förhoppning är att parterna kommer överens innan dess.

 

 

 

Malin Franck, restaurangdirektör på Gothia Towers.

Vad gör ni nu?

– Vi har informerat alla chefer att vi går in i medlingsfas och att vi hoppas att det blir löst innan den 19 april. Delar av ledningen ska nu träffas för att vara förberedda om det ändå skulle bli strejk.

Hur räknar ni med att era gäster agerar?

– Hur gästerna har valt att agera vid tidigare strejkhot är väldigt olika. En del bokar av medan andra chansar. Det är inget som vi kan påverka utan det är bara att respektera hur de väljer att agera.

Hur är stämningen hos er?

– Vi är avvaktande och har gott hopp om att en lösning ska nås, men vill självklart agera och vara väl förberedda för att skapa lugn i anläggningen.

 

 

 

Pia Rylander, personalchef på Grand Hôtel

Hur har ni agerat för att kunna klara av en eventuell strejk?

– Vi har varit med om liknande situationer tidigare och som alltid arbetar vi fram en aktivitetsplan utifrån olika scenarion.

Ni hade en tung höst. Hur påverkar strejkhotet stämningen nu?

– Vi har en fortsatt god stämning bland personalen.

Hur kommer en strejk påverka er verksamhet?

– Vår förhoppning är att parterna kommer fram till en lösning innan en strejk bryter ut. Huruvida en eventuell strejk kommer att påverka verksamheten vill vi inte spekulera i just nu.

Hur känsliga är era gäster för hotet om strejk?

– Återigen vill vi inte spekulera innan någonting är klart.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...