Annons

Sundbyholms slott bygger landets grönaste spa

zoom Foto: Linda Sandkvist Eric Johansson, vd
Foto: Linda Sandkvist Eric Johansson, vd
NYHETER. Sundbyholms slott har ambitiösa planer för sin kommande spa-anläggning. Det säger vd Eric Johansson som också huserar några av Sveriges snällaste spöken på slottet.  
Annons

På Sundbyholms slott står utvecklingen aldrig stilla. Två heltidsanställda snickare ser till att anläggningen hålls i toppform och i skrivande stund förbereds Sveriges grönaste spa-anläggning som fick klartecken i år och ska stå färdig till sommaren 2025.
Vi träffar vd Eric Johansson i en vackert juldekorerad lobby och får följa med honom ut på takvandring där han visar var takpoolerna till spa-anläggningen ska placeras.

– Vi kommer att bli Sveriges grönaste spa-anläggning, det törs jag lova, säger han och berättar att det borrats 52 borrhål för bergvärme för att helt kunna göra sig av med olja.

– Vi har också återvinningsfläktar monterade på taket så att när det är 8 plusgrader eller mer så suger de ner värmen och skjutsar ner i berget. Då lagras värmen där så den värme vi har i dag är den som vi skjutsade ner i berget i somras, förklarar han.

60 procent konferensgäster

Spa-anläggningen, som har fönster mot vattnet, kommer att ha tre inomhuspooler, två utomhuspooler och kallpool. Dessutom planeras för fem olika bastutyper, fotbad, massage, relaxytor och det kommer även erbjudas ett antal olika behandlingar.

– Det här har vi skissat på i flera års tid och vi har testat olika idéer och till slut fick vi igenom projektet. Det är ju naturreservat här så vi var tvungna att få dispens för det.

Sundbyholms slott består av 18 byggnader med hotell, reception, fristående spa-sviter i små hus, herrgården och slottet. Sundbyholms slott AB ägs av Eric Johansson och Christin Widerberg och de äger alla byggnader utom slottet som de hyr av Eskilstuna kommun. Ungefär 60 procent av omsättningen kommer ifrån konferensgäster.

Ungefär samma läge som 2019

Eric Johansson konstaterar att Sundbyholms slott inte påverkats av lågkonjunkturen.

– Vi har ungefär samma läge som 2019 nu, justerat för inflation. Det har inte blivit värre så vi gör ett hyfsat bra 2023.

Julborden är också i full gång, men det är inte samma tryck i år som det var 2022.

– Förra året hade vi över 4 200 julbord, men så många kommer vi inte upp i i år. Det var ett uppdämt behov av att träffas efter covid förra året så 2022 ser vi inte som ett normalår, det var en peak.

– Vi har även temamiddagar, mord i maten som vi kör året runt, och nu också i samband med julbord. Det här är en aktivitet där vi anpassar interaktiviteten efter gästen.

Speeddejting på schemat

Sedan några år tillbaka spelas också delar av Bonde söker fru in på anläggningen, något som Eric Johansson tycker fungerar väldigt bra.

– Vi gillar produktionsbolaget och de medverkade kör sin introduktion här, speeddejting, och använder våra konferensaktiviteter. Det är kul.

Så kommer vi då till den obligatoriska frågan – finns det några spöken på slottet? Det gör det, säger Eric Johansson.

– Det finns inte bara ett, det finns flera. Men det är bara snälla spöken och de finns i själva slottsbyggnaden och i herrgården. Det har hänt att folk har sett dem, och framför allt hört dem.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...