Annons

Surströmming fyller takterassen i Sundsvall

zoom Terassen på Clarion Sundsvall med Anna Frisk, Henrik Nygren och vd Anna Borggren.
Terassen på Clarion Sundsvall med Anna Frisk, Henrik Nygren och vd Anna Borggren.
NYHETER. Clarion Sundsvall anordnar sin första surströmmingsskiva och tillsammans med sina partners ser de fram emot en kväll på taket med äkta livsnjutare.
Annons

Den 22 september är det surströmmingspremiär och i Sundsvall kommer det kanske att märkas lite extra i år. Clarion Hotel Sundsvall laddar nämligen för surströmmingsfest på terassen med utsikt över både staden och Selångersån – och engagemanget är stort. 

– Idén har funnits ett tag men i år har vi hittat samarbetspartners som bidrar till att vi vågar satsa på detta lite “tokiga” event. Detta blir en kväll att minnas för både Sundsvallsbor och hotellets gäster,  säger Anna Borggren, vd på Clarion Hotel Sundsvall som samarbetar med Njut Stenstan och Anna Frisk samt Henrik Nygren kring detta. 

Hotellet är beläget i hjärtat av Sundsvall, på Norrmalm, där en ny och modern stadsdel som växer fram. Surströmmingen är en del i den norrländska historien och kulturen med anor redan från 1500-talet, och den vill de hylla. På tallriken serveras det bästa från en klassisk surströmmingsskiva och i glasen en och annan visa. På scenen utlovas värme, glädje och charm, förklarar Anna Borggren. 

Kvällen sägs även innehålla några överraskningar, bland annat historier och anekdoter från Henrik Nygren som är före detta professionell surströmmingsprovare på Oscars Surströmming. 

– Surströmming är inte bara mat – det är ett samtalsämne, en ritual och kulturyttring. Att få bjuda på både smak och berättelser är en ära, säger han.

Surströmmingsfest hör kanske inte till vanligheterna inom besöksnäringen. Besöksliv pratade med Tennstopet för ett par år sedan, på Dalagatan i Stockholm, som även igår håller sin traditionsenliga surströmmingsdag där de plastar in hela köket för att minimera sviterna efter kalaset. Och det har såklart varit många frågor och skratt internt även kring det här eventet. 

– Förra veckan fick vi prov-öppna en surströmmingsburk då flera i personalen trodde att lukten skulle spridas i hela hotellet men det gjorde den inte. Vi öppnade den enligt konstens alla regler, säger Anna Borggren på Clarion Hotel Sundsvall och fortsätter: 

– För första gången någonsin bjuder vi in till en surströmmingsskiva uppe på vår takterrass, där norrländsk matkultur möter musik, berättelser och en gnutta glamour. Igår var det runt 50 anmälda och vi har plats för 80 personer, så jag hoppas att vi fyller vår terrass. Det är dags att lyfta locket – bokstavligen!