Annons

Premiär för både älskad och avskydd delikatess

zoom I år infaller premiären den 17 augusti
I år infaller premiären den 17 augusti
NYHETER. Lukten får turister att fly kvarteren kring Odenplan samtidigt som hundratals entusiaster söker sig hit för en riktig högtidsstund. På torsdag serveras återigen surströmming på Tennstopet.
Annons

I år är det 51 år sedan anrika Tennstopet i Stockholm började servera den norrländska delikatessen. Under hela dagen är det enbart surströmming på menyn och den som vill äta någonting annat får helt enkelt söka sig till en annan restaurang.

– För oss är det en stor dag, absolut, men för många av våra gäster är det verkligen årets stora höjdpunkt. Vi öppnar upp för bokningar redan en vecka efter premiären och kvällssittningarna blir snabbt fullbokade. Många återkommer varje år och det är en väldigt familjär stämning i lokalen, berättar kökschefen Mikael Schedin.

Julafton redan i augusti

Han säger också att han upplever att intresset ökat på senare år. Delvis på grund av sociala medier och att folk når ut till varandra på ett annat sätt idag. En surströmmingskväll på Tennstopet genererar i regel ganska många inlägg i sociala medier. Men trots den ökande efterfrågan har de inte övervägt att utöka till ytterligare en dag.

– Nej. Tredje torsdagen i augusti är som julafton, det är en närmast helig tradition. Jag tror inte det skulle bli samma grej om vi serverade surströmming även dagen därpå, säger han.

Även om många av gästerna återkommer varje år finns det ingen större fara vad gäller återväxten. Varje år tillkommer även nya gäster. Ett större orosmoment är bristen på strömming som uppstår när stora industritrålare jagar foder till laxodlingar.

– Det börjar bli allt svårare att få tag på strömming. Eftersom vi behöver ganska stora mängder kan det bli lite stressigt. Där tycker jag att fisket behöver regleras på ett helt annat sätt än det görs idag.

Vasaparken töms på folk

Den som råkar befinna sig i närheten av Tennstopet vet också att lukten (eller stanken om vi ska tala klarspråk) är ganska påträngande.

– Grannarna vet vad som gäller, men vi sätter ändå upp lappar i trapphuset med förvarning om vad som ska ske. Sedan beror det på hur vinden ligger just den här dagen. Ibland kan man se hur Vasaparken här nedanför töms på folk, säger Mikael Schedin som medger att han själv inte är ett stort fan av surströmming.

– Men man vänjer sig vid lukten ganska snart, efter bara 5-10 minuter. Men det är klart, när man öppnar 300 burkar surströmming är det en ganska stark doft.

De båda kvällssittningarna, med omkring 300 gäster per sittning, är fullbokade sedan närmare ett år tillbaka. Men på lunch finns det några bord tillgängliga för den som bara vill slinka in lite spontant.
Utländska turister är dock tämligen ovanliga.

– De vänder i regel i dörren. Men vi hade två fransmän här förra året som ville testa. Men nej, det gick inte alls. De gav upp rätt omedelbart.

Plastar in hela köket

För personalen i köket är dagen inte tuffare än andra. Tvärtom. Eftersom det bara är en rätt som serveras handlar det mest om att koka potatis och hacka lök. För serveringspersonalen är det mer intensivt.

– Men det är samtidigt en fantastisk stämning och dagen är ett skönt avbrott från det normala. Vi har även ett band som går runt i lokalen och spelar, vilket bidrar till att ytterligare höja stämningen, säger han.

Vad gäller öppnandet av burkarna har de testat olika metoder, att till exempel öppna under vatten, men alla försök har varit för tidskrävande.

– Nu slår vi bara ett hål i burken och öppnar med stora konservöppnaren. Om gäster vill ha mer strömming behöver det gå fort. Men vi plastar in hela köket, det kan ju stänka ganska rejält om burkarna.

Lukten måste väl sitta i även dagen efter?

– Inte så farligt som man kan tro. Vi tar in städpersonal som sanerar hårt. Däremot kan sophämtarna gnälla lite dagen efter när de hämtar soporna. De är inte precis supernöjda. Och åker jag kommunalt hem efter passet brukar jag snart vara helt själv i vagnen. Då har vi varit här från tidig förmiddag till klockan elva på kvällen, så det är en ganska ingrodd doft, säger Mikael Schedin.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...