Annons

Svensk bar utnämns till en av världens bästa

zoom Barteamet på Linje Tio. Krögaren Andreas Bergman, längst till vänster, med sina kollegor.
Barteamet på Linje Tio. Krögaren Andreas Bergman, längst till vänster, med sina kollegor.
NYHETER. En av världens bästa barer ligger i Hornstull. Det stod klart när prestigefyllda listan ”Worlds 50 Best Bars” släpptes nyligen. Som enda svenska bar återfanns Linje Tio i Stockholm. Besöksliv har pratat med krögaren Andreas Bergman.
Annons
Grattis till plats nummer 25 på listan över världens bästa barer. Hur firade ni?
– Med champagne och en barrunda i London.
 
Hade ni kunnat ana att ni skulle hamna på en sådan bra plats?
– Nej, vi trodde mer på någonstans mellan 40 och 50 och kände oss väldigt glada att bara vara på plats under galan. Vi blev väldigt chockade när man inte hade läst upp vårt namn innan plats 30 och därmed slog några av våra egna favoritbarer i världen. Plats 25 är stort. Man blir ganska ödmjuk efter den placeringen. Vem hade kunnat tro att världens 25 bästa bar ligger i Hornstull?
 
Hur viktig i er mening är World’s 50 Best Bars i barvärlden?
– Internationellt är det enormt och vi hoppas såklart att det uppmärksammas i Sverige också. Vi väntar på samtal från Kungen, ha ha. Det här lyfter vår bransch, vi vill ju som alla andra barer bli tagna som seriösa. Vi vill ha samma respekt och kärlek från folket som kockar får. Detta är en del på vägen!
 
Hur har ni aktivt arbetat för att ta er in på listan?
–Vi har jobbat väldigt aktivt med sociala medier och löpande under fyra års tid spelat in filmer som vi delat och spridit. Sedan har vi haft ett otroligt ambitiöst isprogram, rest mycket och spridit Tjoget-andan runt om i världen, nätverkat och visat upp våra skills. Vi har också haft förmånen att ha enormt duktiga medarbetare och ett riktigt tight barteam med höga ambitioner och konstant höjt ribban och utvecklat produkten.
 
Ni var på plats i London under galan då listan lanserades. Hur var det?
– Den var i en stor gammal kyrka med 400 glada människor – juryn, bartenders och krögare. Det var kul för alla var ju så sinnessjukt peppade och det gick undan. Det var en timmes mingel och sedan lästes hela listan upp och det tog en timme. Sedan var det fester på fler olika barer och allt avslutades i källare på Ace Hotel. Champagnen flödade och natten var magisk!
 
Finns det andra prestigepris som ni siktar in er på?
–I New Orleans delas det ut varje år Tales of the Cocktail. Där va vi i topp-tio av restaurangbarer förra året. Det priset är tillsammans med 50 Best de två största som finns och nästa sommar kommer vi vara på plats i New Orleans och hoppas på vinst!
 
Ni är första svenska baren någonsin att ta sig in på listan. Finns det fler svenska barer som skulle kunna plats på listan – vilka?
–Little Quarter i Stockholm.
 
Tror ni att juryn nu kommer få upp ögonen för fler svenska barer?
–Det har de redan, hoppas de öppnar dem lite mer.