Annons

Svensk Camping: ”Det finns stor tilltro till branschen”

zoom Campingarna har haft en ökning i antalet gästnätter sedan 2013,<br />
 enligt Svensk Camping. Foto: SCR
Campingarna har haft en ökning i antalet gästnätter sedan 2013,
enligt Svensk Camping.
Foto: SCR
NYHETER. Den väntade ökningen av antalet gästnätter på svenska campinganläggningar beror på en fortsatt växande trend och på att fler väljer att semestra i Sverige, enligt Peter Jansson, tf vd för Svensk Camping.
Annons

På Nordens största husvagns- och husbilsmässa Elmia i Jönköping presenterade SCR Svensk Camping idag sin prognos för helåret 2019 – en ökning av antalet gästnätter över hela landet på cirka 2-3 procent.

– Vår prognos sträcker sig fram till augusti, och förutsatt att det inte händer något radikalt under kommande månader så kommer vi att göra ett nytt rekordår. Sedan finns det förstås variationer där det har gått bättre och sämre för vissa, säger Peter Jansson, tf vd för Svensk Camping.

Förra året var ju vädermässigt oslagbart för er bransch, vad baserar du årets förväntade framgång på?

– Vi är inte så väderberoende som man kan tro. Har du investerat i en husvagn eller husbil så vill du ut på sommaren oavsett väder.

Så det vi ser i år är egentligen fortsättningen på en uppåtgående trend?

– Vi har haft en ökning med några procentenheter varje år sedan 2013, camping ligger alltjämt i tiden, det ser vi även på mässan idag, att det finns stor tilltro till branschen.

Hur ser förhållandet ut mellan försäljningen av husbilar och ökningen av gästnätter hos campingplatserna?

– Försäljningen av nya husbilar har faktiskt minskat efter införandet av bonus manus, men vi ser att begagnatmarknaden och uthyrningen växer, inte minst i storstäderna där man inte har möjlighet at härbärgera husvagnar och husbilar, då hy man istället.

Peter Jansson tror även att den växande trenden att stanna hemma på semestern ökar trycket hos svenska campingar.

– Vi har en känsla att fler väljer att stanna hemma, och man har även sett att charterturismen gick ned i sommar jämfört med förra året.

Ni prognostiserar en ökning med mellan 2–3 procent på helåret. Inkvarteringsstatistiken för campingar har kritiserats för att släpa efter, hur säkra kan ni vara?

– Vi tittar på de preliminära siffrorna från förra året som vi kan jämföra med, plus att våra medlemmar har svarat på vår undersökning, så vi har två starka källor att gå på.

Det är fyra månader kvar på året, hur mycket kan de påverka?

– Marginell, även om vi har 200 campingplatser som har helårsöppet.